Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Lekári transplantovali 33-ročnému Poliakovi celú tvár

Na snímke onkologického centra v Gliwiciach na juhu Poľska je 33-ročný muž po akútnej celkovej transplantácii tváre. Foto: TASR/AP

Ide o doteraz najrýchlejšiu takúto operáciu od úrazu.

Varšava 22. mája (TASR) - Transplantáciou celej tváre zachránili v Poľsku život 33-ročnému mužovi len tri týždne po tom, ako mal vážny pracovný úraz. V kamenárstve mu tvár dokaličil stroj používaný na rezanie kameňa. Jeho lekári dnes povedali, že ide o doteraz najrýchlejšiu takúto operáciu od úrazu.

Transplantácie tváre sú mimoriadne komplikované a relatívne zriedkavé operácie, ktoré si v minulosti vyžadovali rozsiahlu prípravu, zvyčajne niekoľkomesačnú či niekoľkoročnú. Stav poľského pacienta sa však podľa lekárov zhoršoval tak rýchlo, že transplantácia bola jediná možnosť, hoci teraz čelí vysokému riziku infekcie.

Pacientovi v apríli stroj vážne poničil tvár a rozdrvil hornú čeľusť. Mužovi - lekári zverejnili iba jeho krstné meno Grzegorz - sa v nemocnici vo Wroclawi pokúsili rekonštruovať jeho vlastnú tvár, ale pokus zlyhal.
Na snímke onkologického centra v Gliwiciach na juhu Poľska, je 33-ročný muž po akútnej celkovej transplantácii tváre
Foto: TASR/AP
Previezli ho preto do Centra pre rakovinu a onkologického inštitútu v Gliwiciach, ktoré má ako jediné lekárske zariadenie v Poľsku oprávnenie transplantovať tváre a má skúsenosti s ich rekonštrukciou u pacientov postihnutých rakovinou. Lekári z centra, ktorých citovala agentúra Associated Press, povedali, že transplantácia tváre a kostí trvala 27 hodín a uskutočnili ju 15. mája, len čo našli darcu. Chirurgovia rekonštruovali jeho tvár, čeľusti, podnebie a dno jeho očných jamôk. Na snímkach ukázali chirurgické stehy vedúce od pravého oka pacienta okolo ľavého oka a celej jeho tváre až po krk. Darcom tváre bol mladý muž. Vedúci tímu chirurgov a ďalších špecialistov Adam Maciejewski povedal, že išlo o prvú transplantáciu tváre zachraňujúcu život pacienta uskutočnenú tak skoro po poškodení tváre. Pred operáciou čelil muž nebezpečenstvu infekcie vzhľadom na obrovské poškodenie oblasti úst a lebky. Nemohol samostatne dýchať ani jesť.

"Predpokladáme, že operácia umožní pacientovi vrátiť sa k normálnemu životu. Bude schopný dýchať, jesť, vidieť," dodal Maciejewski.

V súčasnosti je pacient v sterilnej izolácii, ktorá ho chráni pred infekciou, avšak už začal s rehabilitáciou. Po zvyšok život bude musieť zostať na imunosupresívach, aby jeho telo transplantovanú tvár neodmietlo.

Doteraz sa vo svete uskutočnilo iba okolo 24 transplantácií tváre alebo jej časti. Prvú čiastočnú transplantáciu tváre urobili vo Francúzsku v roku 2005 žene, ktorej tvár zmrzačil jej pes.
Na snímke onkologického centra v Gliwiciach na juhu Poľska, je počítačová tomografia lebky 33-ročného Poliaka po úraze (vpravo) a vľavo je lebka zdravej osoby
Foto: TASR/AP