Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Poslanci navrhli premenovať Big Ben na Vežu Alžbety II.

Big Ben Foto: TASR/AP

Signatári, medzi ktorými sú aj dvaja niekdajší šéfovia britskej diplomacie, Jack Straw a Malcolm Rifkind, v predloženom návrhu zdôrazňujú, že kráľovná 60 rokov neúnavne slúži vlasti.

Londýn 23. marca (TASR) - S iniciatívou premenovať londýnsky Big Ben pri príležitosti 60. výročia nástupu na trón britskej panovníčky na Vežu Alžbety II., prišla dnes skupina poslancov dolnej snemovne parlamentu v Londýne.

Signatári, medzi ktorými sú aj dvaja niekdajší šéfovia britskej diplomacie, Jack Straw a Malcolm Rifkind, v predloženom návrhu zdôrazňujú, že kráľovná 60 rokov neúnavne slúži vlasti, čo by si zaslúžilo takéto ocenenie.

Oficiálny názov Big Benu v súčasnosti znie Veža. sv. Štefana (St. Stephens Tower).

Aj keď pomenovanie Big Ben označovalo pôvodne iba obrovský zvon umiestnený vo východnej veži sídla britského zákonodarného zboru, v hovorovej reči sa postupne začalo používať aj na celú vežu.

Západnú vežu Westminsterského paláca premenovali už v roku 1860, odkedy namiesto dovtedajšieho názvu Kráľova veža (King's Tower) nesie meno kráľovnej Viktórie. Popri nej je Alžbeta II. jedinou britskou panovníčkou, ktorá pôsobí na tróne šesť desaťročí.