Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Magazín

Pozrite si výber toho najlepšieho z webu za rok 2014

Týždeň na webe Foto: Tablet.TV

V špeciálnom vydaní Týždňa na webe uvidíte prehľad tém, ktorým sme sa počas roka venovali.

Bratislava 30. decembra (TABLET.TV) – Pred koncom roka prinášame bilanciu tém, ktorým sme sa v relácii Týždeň na webe venovali.

TÝŽDEŇ NA WEBE A SLOVÁCI

Začiatok roka patril košickému študentovi, ktorý sa stal svetovou senzáciou – Pavol Koščo si upratal izbu. Medzi šikovných Slovákov, ktorých sme v relácii počas roka spomínali, patria aj chlapci z Trenčína, ktorí vytvorili netradičné video o slovenských miestach – očami parkouru a freeruningu. Ďalším Slovákom, ktorý sa v relácii objavil, bol Richard Lutzbauer, zakladateľ facebookovej stránky Humans of Slovakia. Aj mnohé iné krajiny či mestá majú podobné stránky, snáď prvou bola Humans of New. Dávidovi Šprochovi a jeho aplikácii Snap Clap, teda vyfoteniu selfie tlesknutím rúk, sme tiež venovali pozornosť. Skupinku uzatvára Štefan Klein a jeho tretia verzia lietajúceho auta. AeroMobil sa vraj začne vyrábať v roku 2016.

... A VIDEÁ

Z videosnímok tohto roka sme sa dozvedeli aj to, ako vyzerá 100 rokov módy v 100 sekundách, ako sa vyvíjali filmové efekty a čo všetko sa dá vytvoriť s GoPro kamerou. V súvislosti s olympiádou nás podporovali naše mamy. Zažili sme aj viacero prvých bozkov. Trochu sme sa vystrašili. A boli sme samozrejme šťastní!



... A UDALOSTI

V tomto roku sme sa hromadne vyzývali. Jednou z výziev bola Ice Bucket Challenge, do ktorej sa zapojili mnohé známe tváre, vrátane slovenského prezidenta. Vo februári sme žili olympiádou v Soči. Aj keď zo začiatku vôbec nevyzerala ružovo. Twitter bol totiž zahltený sťažnosťami novinárov. V marci sme si vyberali prezidenta a pomôcť nám k tomu mohla aj volebná kalkulačka. A marec priniesol ešte jednu udalosť – odovzdávanie Oscarov. Leo zase obišiel naprázdno, avšak Ellen Degeneres so svojou selfie fotkou prelomila rekord Twitteru. Aj internetový svet hľadal stratené malajzijské lietadlo, do pátrania sa zapojila aj Courtney Love. V auguste najviac svetom pohla smrť Robina Williamsa.

... A FOTKY, OBRÁZKY, KRESBY

Začiatkom roka Time priniesol rebríček 100 najselfie miest sveta. Na prvom mieste sa umiestnilo hlavné mesto Filipín Manila s počtom 258 selfie nadšencov na 100 tisíc ľudí. Brit Lee Thompson sa tento rok postaral o jednu z najoriginálejších selfie na svete. Dokumentoval prípravy na majstrovstvá sveta vo futbale a popri tom si odbehol na sochu Krista v Riu. Výstup na 30-metrovú sochu mu trval necelú hodinu. Obrazovo zaujímavá bola aj medzinárodná súťaž dronov – bezpilotných lietadiel. Prvý ročník súťaže zorganizoval portála Dronstagr.am. Populárne boli aj ilustrácie o našom živote či satirické kresby dnešnej doby. Vybrali sme tie, ktoré tvorí Pawel Kuczynski či John Holcroft.

... A SOCIÁLNE SIETE

Začiatkom roka predstavil Youtube vízie virálnych video trendov na rok 2014. Pozrite sa, čo malo podľa nich vo video svete letieť tento rok. Google v roku 2014 priniesol tiež zopár noviniek. Okrem iného nasnímal aj slovenské jaskyne, no musel uznať právo na zabudnutie. Medzi jeho zamestnancov pribudla tento rok aj ťava. Facebook míňal peniaze. Kúpil napríklad Whatsapp, ale aj začínajúcu firmu venujúcu sa virtuálnej realite Oculus VR. Sieť oslávila tento rok desať rokov. Rok 2014 priniesol aj veľa videí o škodlivosti sociálnych sietí. V jednom z nich sa objavila aj Kirsten Dunst.