Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Na Pražskom hrade otvorili výstavu o Marilyn Monroe

Marilyn Monroe Foto: TASR/AP

Na návštevníkov čaká mimoriadne ucelená zbierka kostýmov a obuvi, ktoré herečka využila vo filmových úlohách i v súkromnom živote, pochádzajúca zo zbierok súkromných zberateľov z celého sveta.

Praha 30. mája (TASR) - Reprezentačné priestory Jazdiarne Pražského hradu patria od dneška až do 20. septembra unikátnej výstave s názvom Marilyn o jednej z ikon Hollywoodu, americkej herečke Marilyn Monroe (1926-1962). Expozíciu otvorili v plánovanom termíne napriek skutočnosti, že počas transportu z Talianska došlo minulý týždeň ku krádeži kamióna s časťou exponátov a vybavenia.

Kurátor výstavy Jan Třeštík pre českú spravodajskú televíziu ČT 24 uviedol, až na niektoré originálne fotografie, ktoré sa už pre krátkosť času nedali nahradiť, je výstava takmer kompletná a napĺňa pôvodný koncept. Je to výsledok úsilia všetkých partnerov a osobitne samotného múzea Salvatoreho Ferragama, ktoré neodkladne objednalo výrobu náhradných vitrín a zabezpečilo aj zapožičanie ďalších predmetov. Veľké poďakovanie však patrí aj Správe Pražského hradu.

O odcudzenom kamióne organizátori nemajú žiadne nové informácie.

Cieľom výstavy je priblížiť návštevníkom slávnu americkú herečku nielen ako archetyp ženskej krásy, ale ako zložitejšiu osobnosť, než akou sa javila na prvý pohľad.

Na návštevníkov čaká mimoriadne ucelená zbierka kostýmov a obuvi, ktoré herečka využila vo filmových úlohách i v súkromnom živote, pochádzajúca zo zbierok súkromných zberateľov z celého sveta. Uvidia aj úryvky z jej denníkov a poézie, ukážky z filmov a množstvo známych i menej známych fotografií. Originály niektorých z nich museli však po krádeži kamióna nahradiť reprodukcie, respektíve iné snímky.

Výstavu dopĺňajú aj diela slávnych autorov, predstavujúce ideál ženskej krásy v rôznych obdobiach od klasiky až po súčasnosť, napríklad práce Antonia Canovu alebo Andyho Warhola. Třeštík v tejto súvislosti osobitne upozornil na obraz pripisovaný Leonardovi da Vincimu, pochádzajúci z renomovanej galérie Uffizi, ktorý nebol súčasťou expozície ani vo Florencii.

Rodáčka z Los Angeles, vlastným menom Norma Jeane Mortensonová, považovaná za sexsymbol jednej epochy, zaujala hlavne vo filmoch Ako sa vydať za milionára, Páni majú radšej blondínky alebo Niekto to rád horúce, ale aj v snímkach Asfaltová džungľa, Niagara, Slamený vdovec alebo svojom poslednom filme Mustangy.