Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Magazín

Pápež ide do Fatimy: Pred 100 rokmi sa tu prvýkrát zjavila Panna Mária

Na archívnej snímke z roku 1917 sú tri deti (zľava): Lucia Santosová (10-ročná), Francisco Marto (9-ročný) a Jacinta Martová (7-ročná), ktoré tvrdili, že sa im v roku 1917 v meste Fatima v strednom Portugalsku zjavila Panna Mária. Foto: TASR/AP

Hlavným posolstvom zjavení bola výzva k modlitbám a pokániu, ako aj nádej pre budúcnosť a viera v Božie milosrdenstvo.

Lisabon 13. mája (TASR) - Dnes je to presne 100 rokov, čo sa v Cove da Iria pri portugalskom mestečku Fátima počas prvej svetovej vojny trom deťom - Lucii (Lúcia de Jesus dos Santos, vtedy 10 rokov), Františkovi Martovi(9) a Hyacinte (Jacinta) Marto (7) - prvýkrát zjavila Panna Mária. Hlavným posolstvom zjavení bola výzva k modlitbám a pokániu, ako aj nádej pre budúcnosť a viera v Božie milosrdenstvo.

Po prvom zjavení nasledovalo päť ďalších, a to: 13. júna, 13. júla, 19. augusta, 13. septembra a 13. októbra 1917. Pri príležitosti 100. výročia zjavení vo Fátime očakávajú v tomto mariánskom pútnickom mieste pápeža Františka. Stane sa štvrtým najvyšším predstaviteľom katolíckej cirkvi, ktorý do Fátimy pricestuje. Svätý otec v tejto súvislosti vyzval veriacich, aby sa v máji i ďalších mesiacoch modlili ruženec za pokoj vo svete, ako o to prosila pred 100 rokmi Panna Mária vo Fatime.



Pred pápežom Františkom do Fátimy (portugalsky, v slovenskom prepise Fatima) na miesto zjavení Panny Márie pricestovali Pavol VI. v roku 1967, Ján Pavol II. v rokoch 1982, 1991 a 2000 a Benedikt XVI. v roku 2010.

Katolícka cirkev sa k zjaveniam vyjadrila 13. októbra 1930, keď miestny biskup vyhlásil videnia troch detí za hodné dôvery a úradne povolil kult Fatimskej Panny Márie.

"Hlavným odkazom neba pre ľudstvo je, aby prestalo urážať Boha, ktorý je už aj tak dosť urážaný," hovorievala neskôr rádová sestra Lucia.

Pri prvom zjavení z 13. mája 1917 išli Lucia, Hyacinta a František pásť ovce do Covy da Iria. Okolo 13.00 h sa im nad dubom zjavila Panna Mária. Požiadala deti, aby na to miesto prichádzali v tom istom čase ďalších päť mesiacov po sebe. Ako deti dosvedčili, požiadala ich, aby sa modlili, a opýtala, či sa chcú obetovať Bohu za hriechy, ktorými ho ľudia urážajú, a za obrátenie hriešnikov. Deti odpovedali kladne.

František zomrel 4. apríla 1919 a Hyacinta 20. februára 1920; blahorečení boli 13. mája 2000 vo Fátime. Lucia, ktorá vstúpila do karmelitánskeho rádu a prijala meno Mária Lucia od Ježiša a od Nepoškvrneného srdca Panny Márie, zomrela 13. februára 2005. Žila zasväteným životom, šírila informácie o zjaveniach a úctu k Nepoškvrnenému srdcu Panny Márie.

Výročie si pripomínajú aj katolíci na Slovensku



Ako vo svete i na Slovensku sa budú konať v týchto dňoch viaceré spomienkové podujatia pri príležitosti 100. výročia zjavení Panny Márie vo Fatime. Napríklad bratstvo Sprevádzajúci a Farský úrad Kalvária - Panny Márie Snežnej v Bratislave organizujú slávnostnú pešiu púť do neďalekého pútnického miesta Marianka. Uskutoční sa v sobotu 13. mája, pútnici sa stretnú o 8.10 h na bratislavskej Kalvárii pri Lurdskej jaskynke. O 15.00 h sa budú spolu s kňazmi v Marianke modliť ruženec a zúčastnia sa tam na svätej omši.

Veriaci nesú sviečky počas sprievodu vo Fatime v strednom Portugalsku, archívne foto.
Foto: TASR/AP


V rímskokatolíckej farnosti Fatimskej Panny Márie Vranov nad Topľou - Čemerné oslávia storočnicu fatimských zjavení v sobotu a v nedeľu (13. a 14.5.). Program sa začne v sobotu večer o 18.00 h mariánskymi modlitbami a sviečkovým sprievodom so sochou fatimskej Panny Márie. O 19.30 h sa uskutoční pútnická svätá omša, ktorú bude celebrovať Mons. František Šándor, dekan farnosti Košice-Dóm.

V nedeľu 14. mája predpoludním sa budú konať modlitby fatimského svätého ruženca a o 10.30 h slávnostná svätá omša spojená s vkladaním relikvií budúcich svätých Františka a Hyacinty Martovcov do kameňa z Kaplnky zjavenia vo Fatime, ktorý bude osadený do steny novopostaveného kostola. Hlavným celebrantom a kazateľom bude košický pomocný biskup Mons. Marek Forgáč.

Slovenská televízia odvysiela prenos omše z Fatimy s pápežom



Pri príležitosti 100. výročia zjavení Panny Márie vo Fatime trom deťom, malým pastierom, RTVS-Slovenská televízia pripravila tematické vysielanie.

Dnes o 11.00 h odvysiela na Jednotke priamy prenos zo svätej omše v Bazilike Panny Márie Fatimskej v portugalskej Fatime, kde pápež František vyhlási za svätých pastierikov Hyacintu a Františka Martovcov. Prekladať a komentovať sv. omšu bude katolícky kňaz, publicista a prekladateľ Mons. Marián Gavenda, ktorý je autorom novej, nedávno vydanej knihy o fatimských zjaveniach.

Večer o 22.05 h STV ponúkne divákom taliansky hraný film s názvom Fatima z roku 1997. Týmto spôsobom priblíži divákom udalosti, ktoré sa odohrali vo Fatime pred sto rokmi, v čase od 13. mája do 13. októbra 1917. Tri deti, Lucia dos Santos, Hyacinta Marto a jej brat Francisco Marto pásli dobytok v blízkosti mestečka Fatima v Portugalsku, keď sa im zjavila Panna Mária. Predpovedala koniec vojny a sľúbila pomoc všetkým, ktorí sa k nej obrátia v modlitbách.

V nedeľu 14. mája o 13.10 h na Dvojke v relácii Fatimské posolstvo zaznejú svedectvá ctiteľov Panny Márie.

Informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.