Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Magazín

Pred 40 rokmi prvý raz úspešne transplantovali srdce v Československu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prvú úspešnú transplantáciu srdca v bývalom Československu uskutočnil kardiochirurg Pavel Firt 31. januára 1984 v pražskom špičkovom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny.

Praha/Bratislava 31. januára (TASR) - Zatiaľ čo prvá transplantácia srdca v bývalom Československu sa spája s rokom 1968, za skutočný prelom sa považuje tá, ktorá sa uskutočnila v roku 1984. V stredu 31. januára uplynie od tejto zlomovej udalosti 40 rokov.

Prvú úspešnú transplantáciu srdca v bývalom Československu uskutočnil kardiochirurg Pavel Firt 31. januára 1984 v pražskom špičkovom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM). Darcom bol 35-ročný muž a príjemcom 44-ročný technik Josef Divina, ktorému dvojhodinová operácia predĺžila život o 13 rokov. Zomrel v roku 1997 na zlyhanie obličiek v dôsledku dlhodobého farmakologického zaťaženia organizmu.

Ako tretí podstúpil v IKEM-e v tom istom roku - 23. októbra 1984 - transplantáciu 48-ročný učiteľ Rudolf Sekava, ktorý sa stal najdlhšie žijúcim človekom s transplantovaným srdcom v Českej republike. Zomrel krátko pred oslavou svojich 83 narodenín 10. mája 2019 v nemocnici v Jihlave, teda so srdcom darkyne žil takmer 35 rokov. V čase transplantácie, s ktorou pôvodne nesúhlasil, bol už dva roky na invalidnom dôchodku a bez operácie by mu ostávalo len niekoľko mesiacov života.

Historicky prvú transplantáciu srdca na svete uskutočnil juhoafrický chirurg Christiaan Barnard 3. decembra 1967 v Kapskom Meste. Prvým pacientom na svete s novým srdcom sa stal 54-ročný obchodník s potravinami Louis Washkansky, ktorý prežil s novým srdcom 18 dní. Prvá transplantácia srdca dala silný podnet desiatkam kardiochirurgov, ktorí sa rozhodli Barnarda nasledovať.

Už o niekoľko mesiacov sa medzi nich zaradil aj tím lekárov pod vedením Ladislava Kuželu a Karola Šišku. Na II. chirurgickej klinike Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave uskutočnil 9. júla 1968 prvú transplantáciu srdca nielen v bývalom Československu, ale aj v strednej a východnej Európe. Išlo v poradí o 25. transplantáciu srdca na svete.

Darcom bol 47-ročný muž, ktorý pri páde z balkóna utrpel smrteľné poranenie mozgu a príjemcom 54-ročná žena. Operácia trvala viac ako päť hodín, ale pacientka zomrela po piatich hodinách ešte v operačnej sále na následky iných ochorení.

Prvá úspešná transplantácia srdca v histórii samostatnej Slovenskej republiky sa uskutočnila v roku 1998. V bratislavskom Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) ju 21. marca vykonal kolektív lekárov a sestier pod vedením kardiochirurga Viliama Fischera. Chirurgický tím transplantoval srdce vtedy 58-ročnému príjemcovi. Pacient Štefan Petrík z Jura nad Hronom žil s transplantovaným srdcom 9,5 roka, pričom nezomrel na srdcové ochorenie.

Systematický program transplantácie srdca na Slovensku založil profesor Juraj Fabián, keď NÚSCH je jediným pracoviskom na Slovensku, v ktorom sa transplantácie srdca vykonávajú.

Hovorkyňa Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb Soňa Valášiková pre TASR spresnila, že k 29. januáru tohto roku zrealizoval ústav 411 transplantácií srdca u dospelých pacientov a 19 transplantácií srdca u detí, pričom priemerné prežívanie pacientov po transplantácii srdca je 13 rokov.



Zdroj: https://www.nusch.sk, https://www.ikem.cz