Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Pri úplnom zatmení Slnka sa mraky v Austrálii čiastočne rozostúpili

Foto: TASR/AP

Niektoré hotely v austrálskom Queenslande boli na tento termín plne rezervované už vyše tri roky a do oblasti dorazilo viac než 50.000 ľudí.

Sydney 13. novembra (TASR) - Desaťtisíce turistov, vedcov a amatérskych astronómov, ktorí pricestovali z celého sveta do Austrálie, sledovali úplné zatmenie Slnka.

Mesiac sa dostal medzi Slnko a Zem a uvrhol do tmy pás územia na severovýchode Austrálie. Meteorológovia očakávali v regióne zamračenú oblohu, avšak mraky sa čiastočne v niektorých oblastiach severného Queenslandu rozostúpili. V Austrálii trvala úplná tma počas vrcholu zatmenia len niečo viac ako dve minúty, uviedla agentúra AP.

Úplné zatmenie bolo možno pozorovať na svitaní v stredu miestneho času na 150 kilometrov širokom území od austrálskeho Severného teritória po severovýchodné pobrežie krajiny. Následne sa presúvalo nad južný Tichý oceán a keďže na jeho trase nie sú nijaké ostrovy, severná Austrália bola jedinou pevninou, kde bolo úplné zatmenie pozorovateľné. Čiastočné zatmenie bude viditeľné na východe Indonézie, vo východnej polovici Austrálie, na Novom Zélande, Papue-Novej Guinei a južných častiach Čile a Argentíny.

Galéria: Pozorovanie úplného zatmenia Slnka v Austrá

lii



Niektoré hotely v Queenslande boli na tento termín plne rezervované už vyše tri roky a do oblasti dorazilo viac než 50.000 ľudí, uviedol regionálny riaditeľ štátneho úradu pre cestovný ruch Jeff Gillies.

Nadšenci sledovali vesmírne divadlo z pláží, lodí i balónov.

Posledné úplné zatmenie Slnka bolo v Austrálii viditeľné pred desiatimi rokmi, a to v pustatinách v južnej časti krajiny.


Slovenský astronóm pozoroval úplné zatmenie Slnka

Astronóm zo Slovenskej akadémie vied (SAV) Vojtech Rušin pozoruje dnes v austrálskom meste Cairns úplné zatmenie Slnka. Je to jeho už devätnáste pozorovanie tohto vzácneho javu. O nastávajúcom zatmení Slnka s ním urobil rozhovor aj svetoznámy magazín National Geographic.

Úplné zatmenia Slnka sa opakujú približne 75-krát za sto rokov. "Nastávajúce zatmenie je svojou podstatou výborné pre študovanie štruktúry solárnej koróny," hovorí vedec z Astronomického ústavu SAV. Úplné zatmenia Slnka pozoroval už takmer vo všetkých kútoch sveta a rád spomína najmä na to prvé, ktoré prirovnáva k prvej láske. "Bolo to v Afrike v roku 1973. Cestoval som cez Saharu do Nigérie. Zatmenie trvalo šesť minút a 45 sekúnd, čo je jedno z najdlhších, aké kedy bolo pozorované," opisuje svoj prvý zážitok z úplného zatmenia Slnka.

To nastávajúce bude podľa astronóma trvať dve minúty a tri sekundy. Vedci už dnes vedia predpovedať aj tento údaj. "Všetko riadia zákony gravitácie. Ak vieme, aké sú presné pozície subjektov, ako sa satelity pohybujú okolo nich a aké sú vzdialenosti medzi Zemou a Slnkom, medzi Zemou a Mesiacom, vieme to presne vypočítať," spresnil v rozhovore pre National Geographic Rušin.

Vedec tvrdí, že počas posledných štyridsiatich rokov, ako sa tomuto astromickému javu venuje, sa v jeho skúmaní veľa zmenilo. Technické vybavenie je podľa neho omnoho sofistikovanejšie a presnejšie, a tiež jednoduchšie na prepravu za zatmeniami Slnka po svete.