Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Prvé autokino na svete otvorili v americkom Camdene

Foto: historybyzim.com

Návštevníkom nového zariadenia premietali 6. júna 1933 film Wife Aware.

Bratislava/Camden 1. septembra (TASR) - Prvé autokino "drive-in theatre" na svete bolo otvorené 6. júna 1933 v Camdene, americký štát New Jersey. Návštevníci mali možnosť zaparkovať svoje auto a vychutnať si filmy z jeho sedadiel.

Nové technológie priviedli syna zakladateľa a dediča firmy na výrobu ošetrovacích prostriedkov pre automobily Richarda Hollingsheada na myšlienku založiť autokino. Všetko sa začalo vďaka tomu, že mladý predavač áut a nadšený filmový fanúšik hľadal spôsob, ako spojiť svoje dve najväčšie lásky. Preto napol plátno medzi stromy v záhrade za domom v New Jersey, na kapotu auta postavil filmový projektor, za plátno postavil rádio a začal experimentovať. Skúšal zvuk so zavretými, otvorenými aj pootvorenými oknami. Skúšal premietať za slnka, vetra, dažďa i za búrky, ktorú simuloval pomocou zavlažovača trávnika. Potom požiadal o patent na svoj vynález, ktorý mu udelili 16. mája 1933.

Prvé autokino "drive-in theatre" na svete bolo napokon otvorené 6. júna 1933 na okraji mesta Camden. Návštevníkom nového zariadenia premietali film Wife Aware, titul, ktorý inak v dejinách filmu veľa neznamenal. Hollingshead nechal napokon film premietať nie na filmové plátno, ale vtedy ešte na kamenný múr natretý na bielo. Na ozvučenie použili tri veľké reproduktory, takže zvuk bolo počuť do vzdialenosti niekoľkých kilometrov. Autokino v Camdene ponúkalo miesto pre 335 vozidiel a vstupné bolo 25 centov na auto a 25 centov za osobu. Po troch rokoch ho však zatvorili.

Vynález sa začal v krajine rýchlo šíriť. V roku 1942 už existovala v USA stovka autokín a do roku 1948 približne osemsto. Najväčšie zo všetkých bolo autokino Copiague v americkom štáte New York pre 2500 áut. Zvláštnosťou bolo "aerokino", ktoré 3. júna 1948 otvoril Edward Brown pre autá a malé lietadlá v Asbury Parku v New Jersey. Malo kapacitu 500 áut a 25 lietadiel. Pristávacia plocha bola hneď vedľa kina a lietadlá sa stavali do radu za autá.

Pokles záujmu o autokino priniesla tvrdá konkurencia v podobe káblových televízií a videa.

Projekciou filmu Pán Prsteňov 1 - Spoločenstvo prsteňa sa uskutočnilo 4. októbra 2002 slávnostné otvorenie Autokina Optima na Slovensku v Košiciach. Podobné autokino malo aj mesto Žilina.