Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Počas tehotenstva treba dopĺňať vitamíny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vitamín C je nevyhnutný pre normálny vývoj placenty, no je aj veľmi účinný antioxidant, podporuje hojenie povrchových rán, zabraňuje krvácaniu ďasien a pomáha predchádzať infekčným ochoreniam.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Tehotenstvo predstavuje novú etapu v živote každej ženy a prináša mnoho zmien, s ktorými sa musí organizmus popasovať. Častá nevoľnosť spôsobuje výraznú stratu minerálov a vitamínov, čo môže mať za následok zvýšenú únavu a celkovú vyčerpanosť organizmu, pripomínajú gynekologička Andrea Maľová a nutričná poradkyňa Eva Blaho. Preto treba počas tehotenstva dopĺňať telu viaceré potrebné látky.

Jednou z nich je kyselina listová. Podporuje delenie buniek a jej nedostatok môže viesť k vývojovým poruchám, spomalenému vývoju plodu alebo predčasnému pôrodu. Kyselina listová je dôležitá pre fungovanie nervového systému, tvorbu kostnej drene a tiež v procese delenia buniek. Vitamín patriaci do skupiny B sa vo veľkej miere uplatňuje v prevencii mnohých ochorení a zvyšuje odolnosť malých detí proti infekcii. Jej nedostatkom môže vzniknúť napríklad rázštep chrbtice. "Bohatým zdrojom kyseliny listovej je zelenina, ako špenát, čínska kapusta, šalát, karfiol, zemiaky, paradajky, mäso, strukoviny, ryby, avšak tento vitamín sa tepelnou úpravou stráca," hovorí Blaho. Preto ho niekedy treba dopĺňať v tabletách.

Ďalšími potrebnými látkami sú omega – 3 mastné kyseliny, ktoré prispievajú k udržaniu správnej funkcie mozgu, zraku, srdca a využívajú sa aj pri liečbe hroziaceho predčasného pôrodu. "Vývoj ľudského mozgu je búrlivý počas celého vnútromaternicového vývoja a tiež počas prvých mesiacov po pôrode," spresnila Maľová. "Práve preto je nesmierne dôležité zamerať sa na dostatočný príjem mastných kyselín. Mastné kyseliny sú počas tehotenstva a aj dojčenia dodávané dieťaťu prostredníctvom matky. V neskoršom veku dieťaťa je možné tieto vitamíny dopĺňať formou potravinových doplnkov alebo rybích olejov," dodala gynekologička. Bohatým zdrojom sú ryby žijúce v studených vodách, tmavá listová zelenina a tiež olivový, kukuričný či sójový olej.

Vitamín C je nevyhnutný pre normálny vývoj placenty, no je aj veľmi účinný antioxidant, podporuje hojenie povrchových rán, zabraňuje krvácaniu ďasien a pomáha predchádzať infekčným ochoreniam. Tiež prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému. Znižuje hladinu cholesterolu, podporuje vstrebávanie železa a pôsobí preventívne proti málokrvnosti. "Do jedálnička by sme mali preto zaradiť papriku, kapustu, kivi a ríbezle. Pozor však na citrusové plody. Snažte sa im vyhýbať, najmä ak nie sú dôkladne umyté a vyraďte ich počas dojčenia, keď môžu u detí vyvolať alergickú reakciu," odporúča nutričná poradkyňa.

Tehotná žena potrebuje aj železo, ktoré pomáha zásobovať plod krvou. Prispieva k správnej tvorbe červených krviniek, čím predchádza anémii. K jeho nedostatku často dochádza hlavne ku koncu tehotenstva. Vitamín B12 je zase potrebný pre tvorbu nových buniek a krviniek. Prispieva k vývoju zdravej nervovej sústavy a k zachovaniu zdravých slizníc.

Odborníčky však varujú, že nie všetky vitamíny sú počas tehotenstva pre ženu a dieťa prospešné. Pozor si treba dať napríklad na vitamín A, ktorého konzumácia vo veľkom množstve môže byť nebezpečná, keďže môže spôsobiť poškodenie plodu v prvých troch mesiacoch života. Vitamín A sa nachádza napríklad v paštétach, pečeni a tiež vo viacerých výživových doplnkoch, ktoré nie sú špeciálne určené pre tehotné ženy.