Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Rekordný jackpot 640 miliónov USD si rozdelia traja výhercovia

Foto: TASR/AP

Výherné tikety boli zakúpené v štátoch Maryland , Illinois a Kansas. Majiteľ výherného tiketu si prilepší o zhruba 213 miliónov dolárov pred zdanením.

Atlanta 31. marca (TASR) - Najväčší jackpot všetkých čias 640 miliónov dolárov (480 miliónov eur), naakumulovaný v americkej lotérii Mega Millions, si rozdelia majitelia troch výherných tiketov, ktoré boli kúpené v štátoch Illinois, Kansas a Maryland. Informovali o tom dnes predstavitelia lotérie.


Tri výherné tikety

Výherný tiket z Illinois si šťastlivec kúpil v obchode so zmiešaným tovarom v mestečku Red Bud neďaleko St. Louis a výherca si zvolil automatický výber čísiel. Potvrdil to hovorca lotérie v Illinois, Mike Lang."Je to veľmi vzrušujúce, ľudia sú mimoriadne nadšení a samozrejme, každý chce vedieť, kto je výherca," povedala dnes dopoludnia vedúca obchodu Motomart, kde bol výherný tiket predaný. "Dúfam, že som tiket predala niekomu, kto sem chodí každé božie ráno," dodala.

V štáte Maryland sa dnes všetky televízne kamery zameriavali na obchod so zmiešaným tovarom 7-Eleven v okrese Baltimore, kde predali druhý výherný tiket. Znepokojený vedúci iba opakoval novinárom, ktorí chceli vedieť podrobnosti, slová "žiadne interview". Pomedzi novinárov sa pretláčali do obchodu zákazníci, ktorí si tam chceli dať rannú kávu.

Tento obchod dostane mimoriadnu odmenu 100.000 dolárov za to, že predal výherný tiket, ktorý bol zakúpený v piatok neskoro večer.

Tretí výherný tiket si neznámy šťastlivec kúpil na severovýchode Kansasu. Predstavitelia lotérie tohto štátu však nezverejnia ďalšie informácie, kým sa výherca neprihlási. Uviedla to v e-maile hovorkyňa štátnej lotérie.
Žiadne ďalšie informácie neboli zverejnené ani o výhercoch v štátoch Maryland a Illinois.

Výherca si riadne prilepší

Každý výherný tiket prinesie majiteľovi podľa očakávania vyše 213 miliónov dolárov (159,5 milióna eur) pred zdanením. Výhernými číslami, vyžrebovanými v piatok neskoro večer, boli 2, 4, 23, 38, 46 a dodatkové číslo Mega Ball 23.

Šanca, že ktosi vyhrá jackpot, bola jedna k 176 miliónom. Ešte v piatok stáli ľudia v radoch pred obchodmi po celých USA, aby využili poslednú šancu na výhru rekordnej sumy.

Rekordný jackpot rástol 3 mesiace

Rekordný jackpot v lotérii Mega Millions, ktorá má ťah vždy v utorok a v piatok, rástol tri mesiace, 18-krát nikto neuhádol šesť výherných čísel (päť sa žrebuje spomedzi 56 a jedno spomedzi 46 čísel). V utorňajšom ťahu uhádlo 47 majiteľov tiketov všetkých päť vylosovaných čísel, chýbalo im však dodatkové číslo.

Doteraz najvyšší jackpot na svete padol v USA v marci 2007. Dvaja výhercovia v lotérii Mega Millions si vtedy rozdelili 390 miliónov dolárov. Druhú najvyššiu sumu (365 miliónov dolárov) vyhralo v hre Powerball vo februári 2006 osem zamestnancov mäsokombinátu v Lincolnshire.