Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

RTVS uviedla do života nový pôvodný seriál Hniezdo

Na snímke herci zľava Ján Jackuliak, Soňa Norisová, Zuzana Fenglová a Kata Šafaříková počas krstu a predstavenia nového seriálu RTVS s názvom Hniezdo 15. januára 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Podľa dramaturgičky Dany Gargulákovej je Hniezdo zaujímavé aj tým, že sa jeho dej tvorcovia snažili preniesť do menšieho mesta.

Bratislava 15. januára (TASR) - Nedeľný hlavný vysielací čas na Jednotke patrí od 12. januára novému pôvodnému seriálu Hniezdo. Dvanásťdielny dramatický seriál z produkcie RTVS slávnostne uviedli do života v stredu v Mlynskej doline v Bratislave. "Chcem mu zaželať, aby bol najlepším seriálom nielen v roku 2020, ale aby sa zapísal do zlatého fondu RTVS, aby ho mohli sledovať nielen súčasní diváci, ale aby bol tak obľúbený, aby sme sa k nemu mohli vracať," povedal v príhovore generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Téma, ktorú nadčasová seriálová novinka prináša, je podľa neho mimoriadne aktuálna. Seriál ponúka divákom sondu do príbehov a osudov ľudí, ktorí nemôžu mať deti, no ktorí túžia po deťoch, chcú si ich adoptovať, čo je dnes stále častejšie sa vyskytujúci fenomén generácie tridsiatnikov. Ale hovorí aj o tých, ktorí deti mať nechcú. "Je mnohovrstevný, je tam nosná téma adopcie, ale sú tam línie podnikateľov, hráčska závislosť, je tam spracovaná téma odlúčenia rodiny. Mnohovrstevnosť tohto seriálu je jeden z jeho kľúčových atribútov," zhodnotil pre TASR Rezník.

"Mňa osobne veľmi potešilo a pobavilo to, že každý diel končí nejakou prekvapivou situáciou. Pevne verím, že nás tento seriál prekvapí a bude naozaj úspešný a dúfam, že aj najúspešnejší," uviedol programový riaditeľ RTVS Marek Ťapák k Hniezdu, ktoré sľubuje emócie, napätie, manželský život v celej jeho pestrosti, ale aj kriminálnu zápletku. Účinkujú v ňom poprední slovenskí herci, ale aj úplní neherci. Jedna z hlavných úloh totiž patrí novorodencovi, ktorý skomplikuje životy jednotlivým aktérom. Novorodencov tvorcovia počas šiestich týždňov natáčania vystriedali 15, z toho jedny dvojičky, keďže sa točilo od leta do jesene.



Podľa dramaturgičky Dany Gargulákovej je Hniezdo zaujímavé aj tým, že sa jeho dej tvorcovia snažili preniesť do menšieho mesta. "Odišli sme z Bratislavy, kde sa dosť seriálov natočilo, respektíve o problémoch veľkomesta sa už viac porozprávalo. Vrátili sme sa na menšie mesto, kde ešte stále fungujú medziľudské vzťahy inak, ľudia si viac vidia poza ploty, preto aj niektoré veci, ktoré z toho vyplývajú, majú mať reálny podklad," konštatovala s tým, že snahou tvorcov bolo aj to, aby emočnú tému Hniezda nesledovali len ženy: "Je tu zakomponovaná pomerne silná linka menších podnikateľov a s tým súvisiace problémy. Preto si myslíme, že seriál by mohol zaujať širšie spektrum divákov. Prvý diel nám zatiaľ dáva za pravdu, že sme sa trafili do čierneho."

Režisérom a spoluautorom seriálu je Braňo Mišík, pod scenár sa ďalej podpísali Alena Bodingerová, Biba Bohinská, Peter Nagy a Naďa Jurkemik. Za kamerou stáli Mário Ondriš a Laco Janošťák. V hereckej zostave figurujú Soňa Norisová, Alexander Bárta, Marián Mitaš, Andrea Karnasová, Zuzana Kubovčíková Šebová, Marek Geišberg, Pavol Višňovský a Zuzana Frenglová. O kostýmy pre všetkých sa starala kostýmová výtvarníčka Lucia Šedivá.

"Pracovali sme cez to leto na niečom výnimočnom. Za seba môžem povedať, že som sa možno pri žiadnom seriáli tak emočne nenatrápila ako pri tomto seriáli, ale stálo to za to, aspoň dúfam, že výsledok bude stáť za to," prezradila Norisová a poďakovala scenáristom za inšpiratívne dielo, do ktorého boli všetci herci "veľmi vtiahnutí". "Scenár som zhltla na jedenkrát, každý diel končí tak, že som hneď chcela čítať ten ďalší a bola som veľmi zvedavá, ako to dopadne. To rozuzlenie je naozaj veľmi zaujímavé," naznačila herečka. Norisová stvárňuje jednu z hlavných hrdiniek - vzornú manželku a matku dvoch detí, ktorá sa tretieho dieťaťa vzdá pri anonymnom pôrode.

Hniezdo bude na obrazovkách Jednotky pokračovať v nedeľu 19. januára o 20.30 h.