Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Nový televízny seriál a film o Leninovi sa snažia prekonať klišé

Na archívnej snímke socha V. I. Lenina. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Seriál zároveň odhaľuje skutočnosť, že Lenin trpel psychickými problémami. V bývalom Sovietskom zväze (ZSSR) bol po jeho smrti v roku 1924 vytvorený okolo jeho osoby kult osobnosti.

Moskva 7. novembra (TASR) - Rusko pripravilo nový televízny seriál a hraný film o niekdajšom boľševickom vodcovi Vladimirovi Iľjičovi Leninovi, ktorý si kladie za cieľ vyvrátiť mýty obklopujúce túto kontroverznú historickú osobnosť.

Televízny seriál s názvom "Lenin" i celovečerný film s názvom "Faktor Lenin" vznikli pri príležitosti 102. výročia boľševickej revolúcie v Rusku. Tvorcovia oboch diel chcú Lenina ukázať v novom svetle, ktoré sa líši od tradičných biografických klišé zo sovietskej éry, informovala tlačová agentúra AFP.

Dokumentárny seriál odvysiela štátna televízna stanica Prvý kanál. Jeho tvorcovia strávili štyri roky výskumom v archíve ruskej tajnej služby FSB, ktorá je následníkom obávanej sovietskej tajnej služby KGB. Tím bádateľov viedol bývalý hlavný archivár FSB Vasilij Christoforov.

V dokumentárnom seriáli sa ukazuje list, ktorý Lenin napísal v roku 1918 a v ktorom vyzýva na "smrť" dvoch miliónov bohatých roľníkov známych ako "kulaci". Títo ľudia boli následne zatváraní do internačných táborov ako "nepriateľská trieda".

Seriál zároveň odhaľuje skutočnosť, že Lenin trpel psychickými problémami. V bývalom Sovietskom zväze (ZSSR) bol po jeho smrti v roku 1924 vytvorený okolo jeho osoby kult osobnosti. Po rozpade ZSSR v roku 1991 sa jeho meno zväčša vytratilo zo spoločenskej diskusie, ale medzi ruským obyvateľstvom si stále zachováva určitú popularitu.

Prieskumom verejnej mienky sa zistilo, že štyria z piatich Rusov sú proti tomu, aby sa odstraňovali jeho sochy. V otázke premiestnenia jeho balzamovaného tela z mauzólea na Červenom námestí v Moskve sa dosiaľ nedospelo ku konsenzu.