Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Na Sibíri objavili pozostatky mamuta s čerstvou krvou

Na snímke z 30. mája 2013 pozostatky mamuta ležia v snehu. Foto: TASR/AP

Krv mamuta nezamrzla napriek tisíckam rokov v teplotách pod bodom mrazu.

Jakutsk 31. mája (TASR) - Vedci z ruskej sibírskej republiky Jakutsko objavili pozostatky mamuta so zachovanou svalovinou a krvou. Informoval o tom spravodajský portál themoscownews.com.

Napriek tisíckam rokov v teplotách pod bodom mrazu krv mamuta nezamrzla, oznámili výskumníci. Podľa ich vyjadrenia krv z mŕtvoly vystrekovala zakaždým, keď do nej pri zdvihnutí zo zeme štuchli.

"Svalovina vyzerá veľmi čerstvo, na niektorých miestach je červená. Nemôžem povedať, že by voňala čerstvo," povedal Semjon Grigorjev, riaditeľ Amosovho múzea mamutov v Jakutsku.



Pozostatky objavili vedci ešte na jar na jednom z Ljachovských ostrovov v oblasti Novosibirska. Bežne nájdené mamuty len zriedka obsahujú niečo viac ako len kosti a kožu. Čerstvá krv poskytne vedcom cenný materiál na výskum. Mohla by pomôcť v snahe zviera naklonovať.

Tekutina nezamrzla ani po umiestnení do chladiacej miestnosti múzea, v ktorej je teplota -17 stupňov Celzia. "Musíme ju lepšie preštudovať, než vyvodíme závery," povedal Grigorjev. "Ale jedna z možností je, že mamutia krv mala určité kryoochranné vlastnosti, ktoré pomáhali zvieraťu prežiť v zime".