Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Skupina Elán uvedie v septembri koncert so symfonickým orchestrom

Na snímke spevák Jožo Ráž zo skupiny Elán . Foto: TASR Jakub Kotian

Viac ako päťdesiat rokov som toto spojenie odmietal. Jednoducho som to tak necítil. Ale teraz, na konci kariéry to urobíme a myslím, že to bude bombové, hovorí Jožo Ráž.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 23. februára (TASR) - Slovenská legenda, skupina Elán pripravuje na september päť koncertov, 20. a 21. septembra to budú dve vystúpenia Elán 70 v pražskej O2 aréne, 27. a 28. septembra v bratislavskej Tipos aréne. Piatym koncertom prekvapia fanúšikov, 29. septembra uvedú v Tipos aréne koncert Elán 70 Rock Symphony. Bude prvým a jediným svojho druhu vo viac ako 50-ročnej ére kapely.

"Viac ako päťdesiat rokov som toto spojenie odmietal. Jednoducho som to tak necítil. Ale teraz, na konci kariéry to urobíme a myslím, že to bude bombové," hovorí Jožo Ráž.

"Fanúšikovia nás budú vidieť a počuť v spojení, ktoré od nás zatiaľ nepoznajú, v rockovom štýle pred symfonickým orchestrom. Bude to pre nás aj pre nich jedinečný zážitok," dodáva Jano Baláž.

Skupina podľa neho veľmi starostlivo vyberala teleso, s ktorým najväčšie hity Elánu naštuduje. Nakoniec si vybrala Bohemia Symphony Orchestra of Prague na čele so šéfdirigentom Martinom Šandom. Ten má veľké skúsenosti zo spojenia rockovej a symfonickej hudby. Jeho orchester absolvoval niekoľko európskych turné s viacerými rockovými skupinami.

Výber skladieb robili lídri kapely tak, ako to u nich platilo desiatky rokov, svoj zoznam urobil Jožo aj Jano a vybrali tie, kde sa stretli. Budú medzi nimi Dresy, Detektívka, Ulica či Bosorka. Zo všetkých koncertov budú robiť záznam. Skúšať začnú v polovici augusta, do tej doby si každý pripraví svoje party.

"Každá kapela má svoj imidž. Aj keď spolupracujeme s inými rockovými kapelami, každá z nich má svoj štýl, je to o niečom inom, iný dizajn pesničiek, takže vždy je to niečo iné. Každá kapela má to svoje, za čím ich fanúšikovia chodia," povedal pre TASR dirigent Martin Šanda. K aranžovaniu skladieb dodal: "Nie je to len práca dirigenta, je to hlavne práca aranžéra. Dostanem najprv zoznam pesničiek, napočúvam ich a pokiaľ si aranžmány tvorím celé sám od začiatku, mám v hlave predstavu, kde čo podporiť, doladiť, dopísať, aby to bolo zaujímavejšie."