Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Slovenskí výrobcovia pív budú súťažiť o najlepší penivý mok

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

V rámci degustácií sa bude v nesúťažnej prehliadke hodnotiť aj kategória nealkoholických pív dodávaných na slovenský trh.

Bratislava 11. júna (TASR) – Stavovská organizácia Slovenské združenie výrobcov piva a sladu vyhlásila 6. ročník prestížnej degustátorskej súťaže Slovenská pivná korunka. Do jedinej súťaže svojho druhu na Slovensku, ktorá sa uskutoční 19. júna v Bratislave, môžu všetci slovenskí výrobcovia piva prihlásiť svoje značky, okrem značiek pív vyrábaných v licencii.

Spoluorganizátormi podujatia a zárukou vysokého odborného dohľadu sú Štátny veterinárny a potravinový ústav v Bratislave, Štátna veterinárna a potravinová správa SR a Fakulta chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Na anonymnej degustačnej súťaži, ktorá v tomto roku získala aj svoj súťažný emblém, vyberú odborné komisie najlepšie slovenské pivá. Po druhý raz sa môžu prihlásiť aj mikropivovary a malé reštauračné pivovary, ktoré budú súťažiť v dvoch samostatných kategóriách - svetlé a tmavé pivá.

V rámci degustácií sa bude v nesúťažnej prehliadke hodnotiť aj kategória nealkoholických pív dodávaných na slovenský trh, tiež miešané a ochutené pivá typu radler s inými ako citrónovými príchuťami a v nealkoholických verziách. Súťaž tak vytvára najväčšiu a jedinú reprezentatívnu platformu na stretnutie pivných expertov a profesionálov z oblasti slovenského pivovarníctva.

"Pivo, to je príbeh, ktorý začína pri pestovaní a výrobe surovín, pokračuje umením našich sládkov a vyvrcholí spokojným výrazom zákazníka nad oroseným pohárom. Súťaž nielenže vyberie najlepšie pivá tohto roku, ale je aj spôsobom ako oceniť zanietenie a prácu tisícov ľudí, ktorí sa v našej krajine venujú výrobe sladu a piva. Lebo pivo si žiada celé srdce," zdôvodnila pre TASR prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Júlia Hurná.