Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

SMUTNÁ SPRÁVA pre hudobný svet: Zomrel uznávaný skladateľ

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Andrej Galica

Zoran Hristič bol laureátom viacerých domácich aj zahraničných ocenení.

Belehrad 13. novembra (TASR) - Vo veku 81 rokov zomrel srbský hudobný skladateľ Zoran Hristič. V utorok to oznámila štátna srbská televízia RTS.

Hristič skladal diela pre komorný orchester, sólových inštrumentalistov a spevákov, ako aj hudbu pre film, rozhlas, balet a divadlo. Hudbu skomponoval aj pre otvorenie XIV. zimných olympijských hier v Sarajeve v roku 1984.

Hristič sa narodil v Belehrade a študoval na Konzervatóriu Giuseppeho Verdiho v talianskom Miláne a na Hudobnej akadémii v Belehrade, kde promoval v roku 1963.

Bol umeleckým riaditeľom Belehradského hudobného festivalu (BEMUS) a pričinil sa o rozvoj festivalu dychovej hudby Sabor trubača, ktorý sa koná v meste Guča.

V rokoch 1982-89 pôsobil ako hlavný hudobný redaktor Rádia Belehrad, neskôr sa presunul do verejnoprávnej televízie RTS, kde bol do roku 1995 šéfredaktorom redakcie hudobných programov.

V roku 1997, na vrchole protestov proti vtedajšiemu srbskému autokratovi Slobodanovi Miloševičovi, vytvoril "Slávnostnú kantátu pre tisíce hrncov, píšťaliek, trúbok a bubnov", ktorú spievali účastníci protestných zhromaždení.

Hristič bol laureátom viacerých domácich aj zahraničných ocenení.