Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Sochár Martin Dzurek ozvláštnil kostol v Dražovciach

Kostolík v Dražovciach Foto: Teraz.sk

Dielo Martina Dzureka si môžu priaznivci umenia pozrieť v románskom kostolíku, ktorý nie je bežne prístupný verejnosti, do 20. júna.

Bratislava 5. júna (TASR) - Inštaláciou s názvom Ak chceš... ozvláštnil interiér Kostola sv. Michala Archanjela v Dražovciach sochár Martin Dzurek. Výtvarník dal svojmu objektu podobu čierneho kameninového kruhu, do ktorého umiestnil štvorcový reliéf. "Je to zváraný nerez, vyleštený, a ľudia sa v ňom môžu uvidieť. Plech sa teplom ohol, vytvára tak zaujímavé zrkadlenie," uviedol pre TASR Martin Dzurek. Jeho dielo môžu priaznivci umenia obdivovať priamo pred oltárom kostola na skalnatom kopci nad obcou Dražovce, ktorá je súčasťou Nitry.

Podľa kurátorky Marty Hučkovej sa autor pri tvorbe artefaktu inšpiroval štúdiou talianskeho renesančného génia Leonarda da Vinciho Homo Vitruvius a myšlienkami teológa, mystika a filozofa Majstra Johannesa Eckharta, ktorý žil v rokoch 1260-1327, teda v období, keď bola sakrálna stavba budovaná. V národnej kultúrnej pamiatke v Dražovciach však objekt neskončí. "Bol by som veľmi rád, keby putoval na určité miesta. Uvítal by som, keby mohol byť umiestnený v niektorých sakrálnych priestoroch," doplnil výtvarník z Modry.

Ako ďalej Dzurek prezradil, interiér kaplnky sv. Michala Archanjela ho prekvapil už pri prvej obhliadke. Pri premeraní apsidy, do ktorej chcel svoj artefakt umiestniť, nevychádzal z údivu: "Bolo to veľmi zaujímavé, zapasovalo to tam takmer presne. Takmer na centimeter som ho mohol v apside nainštalovať. Bolo to pre mňa veľmi silné."

Dielo Martina Dzureka si môžu priaznivci umenia pozrieť v románskom kostolíku, ktorý nie je bežne prístupný verejnosti, do 20. júna. Výstava je otvorená denne od 14.00 do 18.00 hodiny. Vstup je voľný.

Martin Dzurek sa narodil v roku 1973. Jeho prvým učiteľom a vzorom bol otec, akademický sochár Dušan Dzurek. Na sochársku tvorbu sa sústredil už vo svojich umeleckých začiatkoch. Dominantne pracuje s drevom a bronzom. Námetovo vychádza z hlbokého cítenia so svetom prírody, jej tajomných sfér i reálneho prejavu v časopriestore. V posledných rokoch realizuje i monumentálne diela v sakrálnych a verejných priestoroch, úspešný je v pamätníkovej tvorbe. Jeho exteriérové aj interiérové práce výtvarne dopĺňajú mnohé súkromné i spoločné priestranstvá na Slovensku i v zahraničí.

Výtvarník dal svojmu objektu podobu čierneho kameninového kruhu, do ktorého umiestnil štvorcový reliéf.
Foto: Teraz.sk