Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Sokol zo Slovenska sa do Afriky vydal cez český Olomouc

Na snímke sokol červenonohý. Foto: TASR - Pavol Remiaš

Ochranári upozorňujú, že migrácia je najmä pre tohtoročné mláďatá najnáročnejším obdobím ich života

Bratislava 29. septembra (TASR) - Tohtoročné mláďa sokola červenonohého zo Slovenska sa vydalo na zimovisko do Afriky cez český Olomouc. Upozornila na to Ochrana dravcov na Slovensku (RPS), ktorá v lete okrúžkovala 41 mláďat tohto vzácneho druhu. Sokola, ktorý cestuje cez Českú republiku, pomenovala Simi.

"Väčšina sokolov, najmä dospelých, je v súčasnosti už v Rumunsku, prípadne južnejšie. Simi je dôkazom, že niektoré jedince sa ešte ponevierajú severnejšie a objavujú svet. Týka sa to najmä mladých, tohoročných vtákov," opisuje Roman Slobodník z RPS.

Ochranárov zaujalo tiež to, že Simi pochádza z rovnakej búdky ako sokol Luky, ktorý sa stal ornitologickou celebritou po tom, ako sa ho podarilo zvečniť v septembri 2017 neďaleko Marseille. Podľa Slobodníka išlo o vôbec prvý dôkaz výskytu jedinca tohto druhu zo Slovenska vo Francúzsku.

Ochranári zároveň upozorňujú, že migrácia je najmä pre tohtoročné mláďatá najnáročnejším obdobím ich života. "Veľa z nich cestu nezvládne, úmrtnosť je vysoká. Jedným z opatrení aj pre iné druhy je zvýšenie bezpečnosti elektrických vedení, aby bolo vtáctvo chránené pred zásahom prúdom a pred nárazom," konštatovala Lucia Deutschová z RPS.