Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Ľudské nohy kolonizuje takmer 200 druhov húb

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Najviac obľubujú päty a prsty na nohách.

Londýn 26. mája (TASR) - Ľudské nohy kolonizuje takmer 200 rôznych druhov húb, ktoré obľubujú predovšetkým päty a prsty. Vyplýva to z novej štúdie amerických vedcov publikovanej v odbornom časopise Nature.

Členovia tímu detailne preskúmali DNA húb žijúcich na koži v 14 rôznych častiach tela u desiatich zdravých jedincov. Odhalili tak, že komplexnosť týchto organizmov je omnoho väčšia než sa doteraz predpokladalo.

"Najbohatšou" oblasťou je sú v tomto smere päty, kde sa našlo približne 80 druhov húb. Približne 60 žije na nechtoch a 40 medzi prstami na nohách. Ďalšími obľúbenými "biotopmi" húb na ľudskom tele sú dlaň, predlaktie a vnútorná strana lakťa. Najmenej sa ich nachádza na hlave a trupe.

Podľa stanice BBC ide o prvú štúdiu tohto druhu, ktorej výsledkom je komplexná mapa skúmajúcu rôznorodosť týchto organizmov. Jej zistenia by mohli pomôcť pri liečení kožných ochorení, akou je napríklad takzvaná atletická noha. Projekt koordinoval Národný inštitút pre výskum ľudského genómu z amerického štátu Maryland.

Huby žijú na ľudskej pokožke prirodzene a za bežných okolností nespôsobujú žiadne problémy. Infekcie vyvolávajú len v prípade premnoženia u jedincov s oslabenou imunitou.