Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Švédska polícia zrejme našla ukradnuté kráľovské klenoty

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Krádež sa stala 31. júla 2018 v meste Strängnäs západne od Štokholmu v čase, keď bola tamojšia katedrála otvorená pre návštevníkov. Dvaja lupiči utiekli na motorovom člne.

Štokholm 5. februára (TASR) - Švédska polícia zrejme objavila vzácne kráľovské klenoty, ktoré vlani ukradli lupiči z katedrály pri Štokholme. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Krádež sa stala 31. júla 2018 v meste Strängnäs západne od Štokholmu v čase, keď bola tamojšia katedrála otvorená pre návštevníkov. Dvaja lupiči utiekli na motorovom člne. Hodnota ukradnutej časti pokladu sa odhaduje na približne 65 miliónov švédskych korún (6,2 milióna eur).

Švédska polícia v utorok oznámila, že odcudzené klenoty sa podľa všetkého našli, hoci to ešte jednoznačne nepotvrdila.

"Zdá sa, že všetko nasvedčuje tomu, že ukradnuté pohrebné insígnie kráľa Karola IX. boli nájdené v oblasti Štokholmu," uvádza sa vo vyhlásení polície, z ktorého citovala agentúra AP.

Ďalšie podrobnosti vyšetrovatelia zverejnia, až keď si budú istí, že skutočne ide odcudzené predmety.

Podľa správ švédskej tlače zlodeji ukradli z katedrály dve koruny, ríšske jablko, drahokamy a perly pochádzajúce z pohrebných insígnií švédskeho kráľa Karola IX. a jeho manželky Kristíny z roku 1611. Podľa svedkov z katedrály vybehli dvaja muži a na motorovom člne unikli po neďalekom jazere.

V súvislosti s prípadom prebieha súdny proces s 22-ročným občanom Švédska, ktorý čelí obvineniam z krádeže klenotov. Polícia zatkla aj druhého muža, voči ktorému však nevzniesli obvinenia.