Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Na lyžiach s teflónovou sklznicou pôjdete ako namydlený blesk

Teflón sa využíva aj na povrchy panvíc, na ktorých sa pripravované jedlo nepripaľuje Foto: wikipedia

Teflón oslavuje tento rok okrúhle jubileum - dnes uplynulo 75 rokov od jeho náhodného objavu.

New Jersey/Bratislava 5. apríla (TASR) - Teflón oslavuje tento rok okrúhle jubileum - dnes uplynulo 75 rokov od jeho náhodného objavu. Prvýkrát vznikol v laboratóriách Jackson americkej firmy v New Jersey 6. apríla 1938.

K objavu teflónu dopomohla polymerizácia, keď mladý chemik Roy J. Plunkett experimentoval s chladiacim médiom pre chladničky. V roku 1941 získala firma patent na jeho výrobu a v roku 1944 sa teflón stal obchodnou značkou. 

Anorganická látka PTFE, polytetrafluóretylén, známa pod názvom teflón, je charakteristická nízkym trením. Za túto vlastnosť vďačí svojej molekule, ktorá sa skladá z dlhého reťazca atómov uhlíka, pričom na každom atóme uhlíka sú pripojené dva atómy fluóru.

Chemická väzba medzi atómami uhlíka je extrémne pevná a silné sú aj väzby medzi susednými reťazcami. To spôsobuje, že povrch PTFE je klzký a nič na ňom nepriľne.

Okrem toho je teflón chemicky veľmi stály a má výborné izolačné schopnosti. Používa sa preto ako izolácia káblov v kozmických lodiach.

V medicíne je teflón vhodný nielen na povrchy bedrových kĺbov, ale aj na nahrádzanie drobných kostí v oblasti tváre. Na začiatku svojej kariéry v roku 1943 však teflón poslúžil aj pri výrobe atómovej bomby ako ochrana proti korózii.

Francúzsky chemik Marc Grégoire použil teflón pri inej príležitosti, naniesol ho na rybársky vlasec, aby sa lepšie odvíjal. A jeho manželke Colette možno vďačiť za naozaj vhodné využitie teflónu na povrchy panvíc, na ktorých sa pripravované jedlo nepripaľuje.

V súčasnosti možno teflón nájsť v úpravách materiálov proti nečistotám, v kobercoch, obrusoch, na tkaninách Gore-Tex určených na turistiku a šport, na skĺzniciach lyží, v baliacich materiáloch i v mnohých ďalších výrobkoch.

Medzi vedcami však prebiehajú polemiky o vplyve teflónu na zdravie človeka. Ukazuje sa totiž, že jeho použitie nie je bez nebezpečenstva.