Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Teplovzdušné agregáty

Všetci potrebujeme to svoje.

Bratislava 26. novembra (TERAZ.sk - OTS) – Hokejista okrem hokejového dresu a korčúľ, potrebuje tiež kvalitné termoprádlo, lekár ku svojej práci potrebuje množstvo zdravotníckych pomôcok.

Na vykurovanie svojich domov, ale aj na vykurovanie priemyselných objektov je potrebná vhodná vykurovacia technika. V súčasnosti sú veľmi používané a obľúbené aj teplovzdušné agregáty.

Použitie teplovzdušných agregátov: je možné ich efektívne nasadiť hlavne tam, kde chceme za krátky čas ohriať veľký objem vzduchu. U plynových teplovzdušných agregátov postačuje jednorúrový rozvod plynu, potrebujeme však prívod spaľovacieho vzduchu a odvod spalín, tak ako je pri septiku potrebné zabezpečiť odvod odpadových vôd. Tieto agregáty oveľa hospodárnejšie využívajú energiu paliva, nakoľko je vyrobené teplo používané priamo v mieste výroby bez dlhej distribúcie, najmä v rozľahlých areáloch zásobovaných teplom z centrálneho zdroja.

Moderné priemyselné objekty sú často vystavované náročným požiadavkám v oblasti tepelnoizolačných vlastností obvodového plášťa objektu. Práve preto je možné použiť teplovzdušné systémy veľmi efektívne a hlavne tam, kde je potrebný ohrev čerstvého vzduchu, ktorý je privádzaný z vonkajšieho prostredia.

Kde sa teplovzdušné agregáty neodporúčajú? Nie je vhodné ich používať pre vykurovanie vysokých objektov – to znamená nad 6 metrov svetelnej výšky, a to z dôvodu vrstvenia ohriateho vzduchu pod stropom haly.

Tieto agregáty sú priamovýhrevné vykurovacie zariadenia s atmosférickým horákom a núteným obehom vzduchu. Spaľujú niektoré skvapalnené plyny, ako propán, bután a zemný plyn. Získanú tepelnú energiu využívajú na ohrev dosiek nerezového výmenníka romboického tvaru. Na obeh vzduchu slúži ventilátor, ktorý je v zadnej časti agregátu. Podľa ventilátora, axiálneho alebo radiálneho, je možné ohriaty vzduch rozvádzať pripojeným vzduchotechnickým potrubím.