Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Najkvalitnejšiu vodu na kúpanie ponúkajú Cyprus a Luxembursko

Pláž Agia Napa, Cyprus Foto: cyprusq.com

Medzi krajinami s najvyšším percentom vôd na kúpanie, ktoré nesplnili štandardy EÚ, sa umiestnili Belgicko, Holandsko a Británia.

Brusel 21. mája (TASR) - Turisti, ktorí hľadajú najkvalitnejšiu vodu na kúpanie, by mali plánovať dovolenku na Cypre. Vyplýva to z dnes zverejnenej výročnej správy Európskej únie o kvalite vôd určených na kúpanie. Informovala o tom agentúra DPA.

Európska komisia (EK) a Európska environmentálna agentúra (EEA) stanovujú kvalitu vody na základe testov uskutočnených vo viac než 22.000 vnútrozemských a pobrežných lokalitách určených na kúpanie v celej Európe. Ako uviedli, minimálne štandardy EÚ za rok 2012 splnilo 94 % sledovaných lokalít, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom predstavuje rast o 1,8 %. Z toho približne 78,3 % bolo vynikajúcej kvality.

Zo 112 lokalít určených na kúpanie na Cypre všetky splnili najprísnejšie štandardy zaradené do kategórie vynikajúce. Práve ostrovná krajina, ktorá v súčasnosti zápasí s rozsiahlou finančnou krízou a musela požiadať zahraničie o pomoc, patrí už roky medzi najlepšie, čo sa týka kvality vôd. Táto pozícia je pre Cyprus momentálne ešte dôležitejšia, keďže sa bude musieť ešte viac spoliehať na cestovný ruch.

Podobne ako Cyprus 100-% úroveň najvyššej kvality vôd splnilo aj Luxembursko, pričom za týmito dvoma štátmi nasledovali Malta, Chorvátsko a Grécko, kde 90 % lokalít dosiahlo kvalitu vody označenú ako vynikajúca. Ďalšie obľúbené destinácie Portugalsko, Španielsko a Taliansko zaznamenali v tomto hodnotení 80 %.

Na druhej strane rebríčka, teda medzi krajinami s najvyšším percentom vôd na kúpanie, ktoré nesplnili štandardy EÚ, sa umiestnili Belgicko (13 % sledovaných lokalít), Holandsko (6,5 %) a Británia (5,7 %).