Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Magazín

TÝŽDEŇ NA WEBE: Twitter zaplavil #JeSuisCharlie

TÝŽDEŇ NA WEBE: Twitter zaplavil #JeSuisCharlie Foto: Tablet.TV

Aktuálny Týždeň na webe prináša tieto témy: Internet je Charlie Hebdo. Bridget Moran a jej rebríček piesní. Cesty po celom svete v podaní Andyho Lee.

Bratislava 13. januára (TABLET.TV) - Minulý týždeň otriasla svetom tragédia, ktorá sa odohrala vo Francúzsku. Už niekoľko hodín po útoku na redakciu Charlie Hebdo sa začal na Twitteri objavovať hashtag JeSuisCharlie, teda „Ja som Charlie". Prognózy naznačovali, že tento hashtag by sa žiaľ mohol stať najdiskutovanejším na sieti, avšak nestalo sa tak. S počtom 5 miliónov retwítovaní sa zaradil na úroveň hashtagu Ferguson, prípadne hashtagu icebucketchallenge. Sieť dokonca priniesla infografiku o výskyte tweetov zo siedmeho a ôsmeho januára 2015. S obeťami útoku sa lúčili aj kolegovia - karikaturisti. Grafitti umelec Banksy poslal magazínu tiež kreatívny odkaz.

Dali ste si na začiatku nového roka aj vy nejaké predsavzatie? Možno vás práve týmto videom inšpirujeme a aj vy budete v roku 2015 hľadať v každom dni niečo krásne. Toto dievča prinieslo zo všetkých 365 dní minulého roka jeden krátky záznam. Po ich spojení vzniklo video, ktoré zachytáva domáci streotyp, učenie sa na štátnice ale aj cestovanie v Nice, Cannes, Paríži, Viedni a v Pekingu. Vo svete webu sa takéto video neobjavilo prvýkrát, autorka sa inšpirovala podobnou snímkou z roku 2011.



Počas svojho cestovania robí Andy Lee veľa fotografií krásnych a opustených ciest po celom svete. Tento kreatívny riaditeľ, režisér, maliar a fotograf zhromaždil fotky v sérii s názvom ,,Cesty“. Foto galériu otvára citátom Jacka Kerouaca: ,,Nedalo sa ísť nikam, len všade.“

Táto sedemnásťročná Angličanka, žijúca vo Francúzsku, rozbehla zaujímavý projekt. Na svoje youtube konto pridáva verzie pesničiek v rôznych jazykoch. Bridget Moran spievala už po taliansky, dánsky či po grécky, no a na jedenáste miesto sa v jej rebríčku dostala aj slovenská pesnička. Adam Ďurica a jeho Mandolína. Po úspechu, ktorý s ňou Bridget získala, sa rozhodla naspievať aj ďalšiu slovenskú pesničku – Horehronie od Kristíny. Speváčka si na internete nájde text piesne, ktorá sa jej páči a z odposluchu sa naučí text vyslovovať.