Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Učili sme sa fotiť akt a portrét so svetoznámym fotografom R. Vanom

Svetovo uznávaný fotograf Robert Vano učil mladých fotografov ako sa fotí akt a portrét. Foto: Martina Hýllova, Darian

Charizmatický fotograf odovzdal umelcom nielen teoretické a praktické skúsenosti, ale v krátkosti sa podelil aj o svoje zážitky, ktoré ho sprevádzali životom.

Bratislava 2. septembra (TERAZ.sk) - Ako sa fotí portrét a akt. V príjemnej atmosfére tomášovského kaštieľa sa to na dvojdňovom workshope učili mladí fotografi.

Taktovku nad celou akciou prevzal svetoznámy módny fotograf Robert Vano. Charizmatický pán odovzdal umelcom nielen teoretické a praktické skúsenosti, ale v krátkosti sa podelil aj o svoje zážitky, ktoré ho sprevádzali životom, kým sa vypracoval na vrchol medzi renomovaných a uznávaných fotografov. Emigroval ako 19-ročný. Cez Juhosláviu a Taliansko sa dostal až do Ameriky. Tam pracoval najprv v sklárni, potom umýval riad. Neskôr sa dostal do kaderníctva, kde ho objavila redaktorka, ktorej sa páčilo ako ju ostrihal. Dala mu vizitku, ktorá mu zmenila život od základov. Viac o živote a práci fotografa v rozhovore: Uznávaný svetový fotograf R. Vano o sebe tvrdí: Nie som svetoznámy

Svetovo uznávaný fotograf Robert Vano učil mladých fotografov ako sa fotí akt a portrét.
Foto: Martina Hýllova, Darian
Robert Vano je svojrázny umelec s veľkou dávkou dôvtipu, a preto sa aj celá akcia viedla vo veľmi veselej nálade. Na tému akt s úsmevom poznamenal: "Mladí zvyknú prísť na takú akciu s veľkými objektívmi. Keď sa dievčatá povyzliekajú, tak sú trochu nervózni. Ja som v tomto smere mal výhodu, lebo som pracoval s dievčatami od začiatku a nevnímal to tak."


Workshop uchvátil všetkých


Worshop zhodnotil umelec pozitívne, veľmi bol spokojný, no na margo celého poznamenal, že na názor sa musíme opýtať samotných účastníkov. Priznal však, že reakcie sa dozvedá až po kurzoch na sociálnej sieti resp. od spolupracovníkov a sú veľmi pozitívne. Opýtali sme sa preto aj fotografov čo si z hodín s Robertom Vanom odniesli.

"Je to jedinečná možnosť ako sa učiť od špičkového fotografa svetového kalibru, akým bezpochyby Robert Vano je," vyznal sa mladý fotograf Tomáš a jedným dychom dodal: " Robert nie je iba skvelý fotograf, ale oplýva aj osobnosťou." Tomáš fotí už 15 rokov, s aktom sa už stretol. Podľa jeho slov ide o veľmi náročnú prácu nielen po umeleckej, ale aj po psychologickej stránke. "Viem, čo to obnáša, a preto som prišiel na worshop, aby som sa naučil od majstrov ešte viac," skonštatoval.

Svetovo uznávaný fotograf Robert Vano učil mladých fotografov ako sa fotí akt a portrét.
Foto: Martina Hýllova, Darian
Uznáte, že učiteľ, žiaci, všetci, ktorí sa fotografiou živia, musia mať tému resp. objekt, ktorý chcú zvečniť. V tomto prípade to bola krásna modelka Lucia, ktorá pri téme akt pózovala umelcom úplne nahá. Na otázku, či nie je nervózna a či sa neostýcha, iba s úsmevom skonštatovala: "Modelingu, konkrétne aktu, sa venujem už štyri roky. Nervozitu už nepociťujem. Naučila som sa a zvykla si, že na mňa ľudia pozerajú."

V čom je najťažšia práca, znela naša ďalšia otázka. "Rozdiel je, s kým spolupracujete. Ak vás fotí profesionál, tak si vás vie postaviť, pozná pózy, vie zachytiť správny moment. Náročnejšie to je, keď pracujete s fotografmi, ktorí nemajú toľko skúsenosti. Vtedy musíte viac komunikovať a samotná fotografia vzniká oveľa dlhšie," odpovedala. Mladá modelka priznala, že lepšie sa jej spolupracuje s menším počtom fotografov, no celý workshop zhodnotila ako veľmi príjemnú a vzrušujúcu akciu, pri ktorej sa mnohému naučila i ona sama.

Workshop sa skončil vo večerných hodinách. Bol to najdlhší workshop aký doposiaľ umelec viedol. S Robertom Vanom sme sa lúčili s príjemným pocitom a novým poznatkom o tom, ako sa tvorí akt a ako sa tvorí portrét. "Dúfam, že sa vám páčilo a že ste sa príliš nenudili," poznamenal s úsmevom na záver pán fotograf.

Fotogaléria z workshopu v Tomášove