Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Pred hurikánovou sezónou v USA zlyhal kľúčový meteorologický satelit

Na archívnych snímkach zo satelitu GOES-13 z júla 2011 sú tropické cyklóny Bret a Cindy v severnom Atlantiku (označené menami), pod nimi v Karibiku tropická níž a vľavo pri tichomorskom pobreží Mexika hurikán Dora Foto: TASR/AP

Obdobie hurikánov v Atlantickom oceáne a Karibskom mori sa oficiálne začína 1. júna a trvá šesť mesiacov.

Mys Canaveral 24. mája (TASR) - Kľúčový americký meteorologický satelit sa pokazil tesne pred začiatkom hurikánovej sezóny v Atlantiku, ktorá má byť podľa predpovedí mimoriadne aktívna.

Americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) dnes oznámil, že zlyhala vesmírna družica GOES-13, ktorá monitoruje počasie pri atlantickom pobreží USA. Namiesto nej aktivovali náhradný satelit.

Experti NOAA už začali pracovať na odstránení problému, zatiaľ sa však nedá predpovedať, kedy sa im to podarí.

Obdobie hurikánov v Atlantickom oceáne a Karibskom mori sa oficiálne začína 1. júna a trvá šesť mesiacov. NOAA predpovedá "extrémne aktívnu" sezónu s 13-20 tropickými búrkami, z ktorých by 7-11 mohlo dosiahnuť intenzitu hurikánov.

Operačné environmentálne družice GOES pochádzajú z dielne Boeingu a majú životnosť desať rokov. Pokazený satelit vypustili na obežnú dráhu Zeme v roku 2006.

Za bežných okolností sú v prevádzke dve družice GOES, ktoré monitorujú východné aj západné pobrežie USA. Majú za úlohu sledovať vývoj oblačnosti, vznik búrok a ďalšie atmosférické faktory.