Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

V Antarktíde našli kosti dvojmetrového tučniaka

Tučniaky kráľovské Foto: TASR/AP

Doposiaľ najväčším známym tučniakom je tučniak cisársky cisársky (lat. Aptenodytes forsteri), ktorý dorastá do výšky až 1,2 metra.

Bratislava 21. novembra 2012 (Teraz.sk) - Argentínski paleontológovia našli v Antarktíde pozostatky kostry obrieho tučniaka. Zviera žilo zhruba pred 34 miliónmi rokov a bolo vysoké dva metre. Ide o najväčšieho zástupcu svojho druhu, aký bol kedy objavený, informuje portál idnes.cz.

O objave informovalo na svojich webových stránkach Múzeum prírodných vied v meste La Plata.

Tento objav, ktorý sa uskutočnil počas výskumu vedcov múzea v Antarktíde, umožní intenzívnejší a komplexnejší výskum predkov moderných tučniakov. Podľa Caroline Acostaovej, výskumníčky paleontologického oddelenia múzea, ide o "doteraz najväčšieho známeho tučniaka, či už v súvislosti s jeho výškou alebo telesnou hmotnosťou".

Doposiaľ najväčším známym tučniakom je tučniak cisársky cisársky (lat. Aptenodytes forsteri), ktorý dorastá do výšky až 1,2 metra.

Experti sa chystajú na jar budúceho roka do Antarktídy na ďalšiu výpravu, aby "hľadali ďalšie kostry, ktoré by umožnili skúmať okrem iného aj spôsoby, ako sa tieto tvory pohybovali, a tiež ich anatómiu".


Už objavené fosílie tučniakov žijúcich pred miliónmi rokov prezradili, že mali odlišné perie od čierno-bielych "frakov" ich terajších potomkov. V porovnaní s nimi boli farebnejší - mali napríklad gaštanové, ružové či šedé perie.