Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

V Tokiu ukázali druhú najvyššiu budovu sveta - televízny vysielač

Foto: TASR/AP

Stavbu veže nijako nepoškodilo ani vlaňajšie zemetrasenie s magnitúdou 9,0, ktoré zasiahlo severovýchodné pobrežie Japonska.

Tokio 17. apríla (TASR) - Rozsiahla panoráma Tokia privítala dnes novinárov, čo dostali ako prví príležitosť navštíviť najvyšší voľne stojaci televízny a rozhlasový vysielač sveta, ktorý sa pre verejnosť otvorí 22. mája.

Developer zástupcom médií povedal, že veža má osobitnú technológiu na kontrolu vibrácií, ktorá ju má chrániť pred - v Japonsku častými - zemetraseniami.

Veža Tokyo Skytree je vysoká 634 metrov a je druhou najvyššou budovou sveta po mrakodrape Burdž Chalífa (828 metrov) v Spojených arabských emirátoch, v Dubaji, ktorý bol sprístupnený v januári 2010. Informoval o tom majiteľ televíznej veže, spoločnosť Tobu Tokyo Skytree.

Cesta rýchlovýťahom na dolnú vyhliadkovú plošinu, ktorá sa nachádza vo výške 350 metrov, trvala iba 50 sekúnd a na hornú vyhliadkovú plošinu, vo výške 450 metrov, ďalších 30 sekúnd. Cez priehľadné sklo pod nohami uvidia návštevníci priamo dolu. Po závrat budiacom pohľade sa môžu posadiť v reštaurácii či jednej z dvoch kaviarní na veži.



Galéria: Najvyšší vysielač na svete





Núdzové schodisko má 2523 schodov.

Tokyo Skytree pripomína vizuálne ihlu, popisuje agentúra AP. Oceľové trubky, obklopujúce centrálny betónový stĺp, stoja separátne a boli navrhnuté tak, aby v prípade zemetrasenia kompenzovali vzájomný pohyb. Podľa developera bude veža pevne stáť, aj keby jej základy zasiahli otrasy zeme s magnitúdou 7,0. Povedal, že stavbu veže nijako nepoškodilo ani vlaňajšie zemetrasenie s magnitúdou 9,0, ktoré zasiahlo severovýchodné pobrežie Japonska.

Majitelia veže dúfajú, že okrem služieb vysielača sa stane novou turistickou atrakciou Tokia.