Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Vedci pomocou Hubblovho teleskopu objavili nový mesiac planétky Pluto

Okolo trpasličej planéty Pluto obieha doposiaľ nevidený piaty mesiac. Oznámili to vedci z Amerického Národného ústavu pre letectvo a vesmír (NASA). Foto: TASR/AP

Pluto, ktoré objavil 18. februára 1930 Američan Clyd Tombaugh, sa vyznačuje veľkou excentricitou. Je spravidla najvzdialenejšie od Slnka.

Los Angeles 12. júla (TASR) - Okolo trpasličej planéty Pluto obieha doposiaľ nevidený piaty mesiac. Oznámili to vedci z Amerického Národného ústavu pre letectvo a vesmír (NASA).

Vedci spozorovali mesiac pomocou Hubblovho vesmírneho teleskopu. Ide o najmenší z piatich mesiacov Pluta.

Mesiac, ktorý je zatiaľ známy len pod označením P5, má priemer 24 kilometrov. Je menší ako ten, ktorý objavili minulý rok a má priemer 34 kilometrov. Najväčší mesiac Pluta, ktorému vedci dali meno Cháron, má priemer až 1000 kilometrov.

K planétke Pluto by mala v roku 2015 doraziť sonda New Horizons, vystrelená v roku 2006, ktorá prinesie nové informácie o trpasličej planéte. V čase, keď sondu vyslali, bolo ešte Pluto považované za planétu, no po kongrese Medzinárodnej astronomickej únie v Prahe ho vyradili v auguste 2006 zo zoznamu planét slnečnej sústavy. Pluto odvtedy patrí do kategórie tzv. trpasličích planét.

Pluto, ktoré objavil 18. februára 1930 Američan Clyd Tombaugh, sa vyznačuje veľkou excentricitou. Je spravidla najvzdialenejšie od Slnka. Jeho obežná dráha je od roviny ekliptiky odklonená 17 stupňov a rotačná os má sklon asi 120 stupňov. Rotuje opačne ako ostatné planéty. Skladá sa z kremičitanov a ľadu.

Medzinárodná astronomická únia so sídlom v Paríži priradila 7. septembra 2006 planétke oficiálne označenie 134340 Pluto.