Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Vedci zrekonštruovali tvár Richarda III.

Philippe Langleyová sa pozerá na zrekonštruovanú podobu kráľa Richarda III. Foto: TASR/AP

Rekonštrukcia umožnila pomerne dobre zachovaná lebka.

Londýn 5. februára (Teraz.sk/TASR) - Richard III., považovaný za krutého vládcu, bol celkom sympatický človek. Možno to tvrdiť podľa rekonštrukcie britských vedcov, ktorá bolo vytvorená na základe objavených pozostatkov kostry. Informoval o tom dnes portál idnes.cz.

Deň potom, čo bola potvrdená identita kostry nájdenej na mieste bývalého františkánského kostola v Leicesteri, britskí vedci zverejnili aj zrekonštruovanú podobu panovníka.

Rekonštrukcia umožnila pomerne dobre zachovaná lebka. Tvar jej kostí ukazoval typické znaky kráľovej podoby, ako sú známe z neskorších obrazov.

Kráľ Richard III. bol posledný anglický kráľ z dynastie Plantagenetovcov. Zahynul v roku 1485 v bitke pri Bosworthe, po ktorej Plantagenetovcov na anglickom tróne vystriedali Tudorovci.

Dramatik William Shakespeare ho zobrazil ako hrbatého uzurpátora, ktorý v boji o trón neváhal vraždiť. V londýnskom Toweri nechal zavraždiť aj svojich dvoch synovcov, princov.

Mnohí historici tvrdia, že toto zobrazenie "ničomníka" nie je k Richardovi III. spravodlivé a že ho úmyselne očiernili jeho následníci z dynastie Tudorovcov.