Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Vedcov na Antarktíde prekvapil počet tučniakov po sčítaní

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo/Tony Karacsonyi

Vedci zrátali tučniaky za pomoci satelitov, ale zistený počet ich prekvapil.

Sydney 13. apríla (TASR) - Medzinárodný tím vedcov zrátal tučniaky obrovské v Antarktíde za pomoci vesmírnych satelitov. Nová technológia odhalila, že ich na ľadovom kontinente žije skoro 600.000, čo takmer dvojnásobne prevyšuje doterajšie odhady.

"Nepochybne išlo o prvé komplexné sčítanie živočíšneho druhu z vesmíru," uviedla pre agentúru Reuters Barbara Wienecke, austrálska špecialistka na výskum morského vtáctva.

Analýza podrobných satelitných máp s vysokým rozlíšením ukázala, že v Antarktíde žije približne 595.000 tučniakov obrovských. Predchádzajúce výskumy za využitia tradičných metód odhadovali ich počet len na 270-350.000. Vedci sa totiž často nemohli dostať k niektorým tučniačím kolóniám pre neprístupný terén a extrémne klimatické podmienky.

Satelitné mapy však súčasne odhalili, že niektoré dlhodobé kolónie tučniakov úplne zanikli v dôsledku rýchlo prebiehajúcich zmien podnebia, predovšetkým topenia pobrežných ľadov, čo vyvoláva otázniky nad budúcnosťou tohto živočíšneho druhu v Antarktíde.

Na sčítaní sa zúčastnili výskumníci z Austrálie, Británie a USA. Svoje zistenia publikovali v odbornom časopise PLoS ONE.

Vedci zdôrazňujú, že okrem presnosti mal ich výskum oproti doterajším aj tú výhodu, že nijako neohrozil životné prostredie Antarktídy ani tučniačie kolónie, uviedla agentúra Reuters.