Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Veriaci v predposlednú októbrovú nedeľu slávia takzvanú misijnú nedeľu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Na Slovensku sa v nedeľu budú veriaci modliť a finančne podporia misie v Rwande.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Katolícka cirkev slávi v predposlednú októbrovú nedeľu Svetový deň modlitieb za misie. Prvýkrát sa slávil v rámci cirkvi na svete v roku 1926. Tento rok sa Svetový deň misií uskutoční 94-krát, na Slovensku je známy pod názvom Misijná nedeľa.

Tradične je tento deň spojený s finančnou zbierkou na podporu misií, z ktorého sú financované projekty na pomoc núdznym a ohlasovanie evanjelia na všetkých kontinentoch. Na Slovensku sa v nedeľu budú veriaci modliť a finančne podporia misie v Rwande. Ako TASR informovala Konferencia biskupov Slovenska, tohtoročná misijná nedeľa je o to výnimočnejšia, že pápež František počas celého októbra pozýva všetkých pokrstených kresťanov na slávenie mimoriadneho misijného mesiaca.

V roku 1926 Najvyššia rada Pápežských misijných diel predložila vtedajšiemu pápežovi Piovi XI. návrh sláviť v celej cirkvi každý rok predposlednú októbrovú nedeľu ako deň misií, počas ktorého si kresťania pripomenú a oživia misijný záväzok vyplývajúci z krstu a podporia aj finančným darom rozvoj misijnej činnosti vo svete.

Centrum svätého Antona v meste Nyanza v Rwande, kde budú smerovať vyzbierané financie, vedie slovenský misionár Vlastimil Chovanec. "Centrum sa zameriava na starostlivosť o deti, poskytuje im stravu, ubytovanie, lekársku starostlivosť, vzdelávanie a ošatenie. Centrum prijíma a vzdeláva deti z ulice, ktoré často utekajú pred chudobou z domu a usádzajú sa v meste, kde sú vystavené riziku upadnutia do drogovej závislosti a kriminálnej činnosti," dodal Chovanec.