Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

VESMÍRNA PARÁDA: Aprílovú oblohu ovládnu dva meteorické roje

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Lyridy vystriedajú výdatnejšie Eta Akvaridy.

Bratislava 15. apríla (Teraz.sk) – Apríl praje nielen záhradkárom, ale aj všetkým milovníkom meteorických rojov. Tento mesiac bude skutočne štedrý. Na večernom nebi sa predvedú dokonca dva.

Očarujúce Lyridy

Do pozorovania večernej oblohy sa púšťa čoraz viac laikov. Noci sú teplejšie a hmyz na nás ešte neútočí. Navyše v tomto období nenarúša pozorovania ani svit Mesiaca. Prvým rojom, ktorý skrášli aprílové nebo, budú Lyridy. Svoju aktivitu začínajú 16. apríla a končia približne 25. apríla. „Maximum činnosti je predpovedané na večerné hodiny 22. apríla s frekvenciou priemerne 20 meteorov za hodinu,“ uviedol astronóm Marek Husárik.

Na snímke radiant meteorického roja Lyridy.
Foto: FOTO - Marek Husárik

Už ich názov napovedá, že pomyselné miesto, z ktorého zdanlivo vylietavajú - tzv. radiant, sa nachádza v súhvezdí Lýra. To u nás vychádza takmer súčasne so západom Slnka. Zvláštnosťou roja je, že mení svoju výdatnosť. „Je známe, že Lyridy každých 60 rokov majú fázu výraznejšej aktivity. V roku 1982 dosiahli maximum asi 90 meteorov za hodinu, pritom podobnú hodnotu zaznamenali aj v roku 1922,“ dodal Husárik.

Nádherné divadlo v podobe žiarivých zábleskov, letiacich oblohou, majú na svedomí drobné prachové častice. Ich materským telesom je kométa s označením C/1861 G1 Thatcher. Ide o dlhoperiodickú kométu, ktorej trvá jeden obeh Slnka okolo 415 rokov. Jej drobné úlomky nalietavajú do zemskej atmosféry v rýchlosti 47 km/s.



Eta Akvaridy v hojnom počte

Takmer súbežne s rojom Lyríd sa na nebi objavia aj Eta Akvaridy. Ich aktivita trvá takmer mesiac, takže hlavu k nebu kvôli im obráťte od 19. apríla do 28. mája. Pri jasnej oblohe môžete zazrieť desiatky meteorov, najviac však v čase maxima.

„To je pre tento rok predpovedané na ranné hodiny 5. mája. Vtedy by sme mohli zazrieť teoreticky viac než 50 meteorov za hodinu. Avšak tento roj nemá typicky ostré maximum trvajúce pár hodín, ale rovnomernú frekvenciu môžeme zaznamenať asi počas celého týždňa okolo 5. mája,“ vysvetlil Husárik.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Radiant roja sa bude nachádzať v súhvezdí Vodnár, preto záblesky budú zdanlivo vylietavať spoza obzoru. Lepšie podmienky na jeho pozorovanie budú mať z tohto dôvodu južnejšie krajiny.

Za aprílové Eta Akvaridy vďačíme jednej z najznámejších komét 1P/Halley. Zaujímavosťou je, že kométa je zdrojom aj iného meteorického roja.„Keď Zem prechádza tzv. zostupným uzlom dráhy kométy, pozorujeme Eta Akvaridy a pri prechádzaní výstupným uzlom sa na oblohe v druhej polovici októbra objaví meteorický roj Orioníd,“ dodal astronóm.