Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Vianočný stôl možno oživiť netradične upečeným kaprom

Predaj vianočných kaprov, ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Aj pri príprave vianočného kapra platí: koľko ľudí, toľko chutí a vždy sa nájdu gurmáni, ktorých ženie dopredu skúsiť niečo nové netradičné.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Každá rodina má na Vianoce svoje vlastné recepty, podľa ktorých pripravuje typickú tradičnú večeru.

"Mám rád chute z detstva, prenášame si ich nostalgicky do dospelosti, pretože tradície sú pre nás dôležité," povedal pre TASR Tomáš Sika, šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum. Podľa jeho slov však aj tu platí, že koľko ľudí, toľko chutí a vždy sa nájdu gurmáni, ktorých ženie dopredu skúsiť niečo nové netradičné.

Takýmto je napríklad recept na rybu pečenú v soľnej kruste, ktorý možno využiť napríklad pri príprave vianočného kapra. V tomto recepte možno na kaprovi nechať šupiny, pretože koža sa nekonzumuje, ale po upečení sa odstráni a počas pečenia neprejde cez šupiny do mäsa až toľko soli.

Vypitvaného a plutiev zbaveného kapra treba položiť na pekáč, do dutiny sa vloží viazanička petržlenovej vňate a rozotrie sa tam polovica masla vymiešaného s cesnakom. Vaječné bielky vyšľahané na polotuhý sneh a premiešané s morskou soľou sa následne nanesú na rybu, okrem hlavy a chvosta, poutláčajú sa. Kapor sa pečie vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch, dvojkilový okolo 30 až 35 minút. Po upečení treba nechať rybu odpočinúť päť až desať minút.

Po upečení sa krusta nareže po obvode ryby a odstráni sa. Počas pečenia ryba nasávala do seba soľ a vo vnútri sa roztopilo cesnakové maslo, ktoré rybu prevoňalo. Servíruje sa tak, že sa stiahne koža a vykostí filet, ktorý by sa mal ľahko oddeliť od kosti. Rybu treba poliať zvyšným roztopeným maslom ochuteným cesnakom, pridá sa petržlenová vňať z dutiny a pokvapká sa citrónom. Ku kaprovi možno podávať bagetu alebo v šupke pečený zemiak.

Ozvláštniť možno aj klasického vyprážaného kapra. Šéfkuchár Sika odporúča skúsiť vypražiť kapra na prepustenom masle, a nie oleji. Priblížil, že to sa pripraví tak, že sa maslo nechá rozpustiť a na pomalej teplote prebublávať, kým sa oddelí bielkovina, teda pena, ktorá sa odstráni a maslo sa prebublávaním vyčíri. Na takomto masle možno aj vyprážať, pretože vydrží väčšiu teplotu a neprepáli sa. Ryba takto získa lepšiu maslovú chuť. Pri vyprážaní možno ochutiť strúhanku nasekanými čerstvými bylinkami alebo mletými orechmi či sezamom.