Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Vo veku 76 rokov zomrel Carl Weathers známy z Rockyho alebo Predátora

Na archívnej snímke z 28. februára 2023 americký herec Carl Weathers pózuje v Los Angeles. Foto: TASR/AP

V roku 1987 sa v úlohe plukovníka Ala Dillona objavil po boku Arnolda Schwarzeneggera vo filme Predátor, ktorý sa stal hitom podobne ako filmy o Rockym.

Los Angeles, 3. februára (TASR) – Dňa 1. februára vo veku 76 rokov zomrel americký herec Carl Weathers známy napríklad postavou Appolo Creeda z filmov o americkom boxerovi Rockym. V piatok o tom informovali americké médiá. TASR správu prebrala od agentúry AFP.

Narodil sa 14. januára 1948 v meste New Orleans v americkom štáte Louisiana. V mladosti bol všestranným športovcom a venoval sa boxu, európskemu aj americkému futbalu, gymnastike, džudu a wrestlingu. Počas štúdia na strednej škole hrával americký futbal za školský tím, neskôr hrával za školský tím aj počas štúdia na vysokej škole a venoval sa mu aj profesionálne po skončení štúdia, nedosiahol však výraznejšie úspechy.

Menšie herecké úlohy začal zbierať ešte počas aktívnej športovej kariéry, prvú väčšiu filmovú úlohu si zahral vo filme Bucktown, mesto zločinu z roku 1975.

Keď sa v roku 1976 uchádzal o rolu Apollo Creeda vo filme Rocky, kritizoval herecký výkon Sylvestra Stalloneho. Rolu sa mu vďaka tomu podarilo získať a neskôr sa v nej objavil aj v ďalších troch filmoch o Rockym.

V roku 1987 sa v úlohe plukovníka Ala Dillona objavil po boku Arnolda Schwarzeneggera vo filme Predátor, ktorý sa stal hitom podobne ako filmy o Rockym.

Poslednou úlohou, v ktorej sa Weathers objavoval, bol Greef Karga zo seriálu Mandalorián.

Celkovo si Weathers počas bohatej hereckej kariéry pripísal 80 úloh vo filmoch, seriáloch. Venoval sa aj dabingu, jeho hlas sa objavil napríklad v animovanom filme Toy Story 4 alebo v počítačovej hre Mortal Kombat X.

Carl Weathers bol tri razy ženatý a mal dve deti, synov Jasona a Matthewa.