Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Vo veku 81 rokov zomrel legendárny fotograf celebrít

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pred jeho objektívom sa ocitli The Beatles, The Rolling Stones, Judy Garlandová, Michael Caine, Raquel Welchová, Brigitte Bardotová, Elton John, David Bowie či Elizabeth Taylorová.

Londýn 18. novembra (TASR) - Britský fotograf Terry O'Neill, ktorý získal renomé vďaka svojmu originálnemu zachyteniu osobností z oblasti kultúry a politiky, zomrel počas uplynulého víkendu po dlhej chorobe vo veku 81 rokov.

Pred jeho objektívom sa ocitli The Beatles, The Rolling Stones, Judy Garlandová, Michael Caine, Raquel Welchová, Brigitte Bardotová, Elton John, David Bowie, Elizabeth Taylorová, Tom Jones, Frank Sinatra, Sean Connery, Roger Moore, Paul Newman, Clint Eastwood, Robert Redford, Amy Winehouseová, Kate Mossová a mnohí ďalší.

O'Neill vytvoril i portréty viacerých politikov vrátane britskej kráľovnej Alžbety II. či prezidenta Juhoafrickej republiky Nelsona Mandelu. Kariéru odštartoval v 60. rokoch v Londýne a vo fotografovaní pokračoval nasledujúcich päť desaťročí.

"Terry bola trieda — pohotový a šarmantný. Jeden z najikonickejších fotografov 60. rokov. Jeho legendárne zábery navždy zostanú v našej pamäti," uviedla podľa stanice Sky News Ellie Brownová, predstaviteľka spoločnosti Iconic Images spravujúcej jeho pozostalosť.

O'Neill bol v 80. rokoch ženatý s americkou herečkou Faye Dunawayovou. Jeho fotografické diela vlastní viac ako 40 galérií a múzeí na celom svete. V roku 2011 mu udelili čestnú medailu Kráľovskej fotografickej spoločnosti (RPS) za prínos k rozvoju fotografického umenia. V tomto roku sa stal držiteľom Radu Britského impéria (CBE).