Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Vo veku 90 rokov zomrela talianska herečka Sandra Milová

Na archívnej snímke herečka Sandra Milová. Foto: TASR/AP

V roku 2021 jej udelili ocenenie Donatellov Dávid (David di Donatello) za celoživotnú tvorbu. Ide o najprestížnejšiu filmovú cenu v krajine, taliansku obdobu amerických Oscarov.

Rím 29. januára (TASR) - Vo veku 90 rokov zomrela talianska herečka Sandra Milová, uznávaná osobnosť talianskeho filmového priemyslu. Umelkyňa skonala v spánku vo svojej rezidencii v Ríme, oznámili v pondelok jej rodinní príslušníci. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry ANSA a denníka The Guardian.

Milová, vlastným menom Salvatrice Elena Grecová, sa narodila 11. marca 1933 vo vtedajšom Francúzskom Tunisku. Preslávila sa pod vedením režiséra Antonia Pietrangeliho. Jej talent pritiahol pozornosť ďalších významných filmových tvorcov ako Federico Fellini, Roberto Rossellini, Gabriele Salvatores, Gabriele Muccino, Pupi Avati, Jean Renoir či Claude Sautet.

Za stvárnenie vedľajších úloh vo filmoch "Osem a pol" (1963) a "Giulietta a duchovia" (1965) získala cenu Strieborná stuha (Nastro d'argento). Obe snímky režíroval Fellini, ktorého bola múzou a dlhoročnou milenkou; odhalila to vo svojej autobiografickej knihe "Caro Federico" (1982).

V roku 2021 jej udelili ocenenie Donatellov Dávid (David di Donatello) za celoživotnú tvorbu. Ide o najprestížnejšiu filmovú cenu v krajine, taliansku obdobu amerických Oscarov. Milovú si diváci pamätajú ako všestrannú herečku v komédiách aj drámach, ktorá sa vyznačovala charakteristickým vysokým hlasom.

Jej filmovými partnermi boli Alberto Sordi alebo Marcello Mastroianni. Milovej umelecká kariéra presiahla strieborné plátno, pretože sa stala i významnou osobnosťou talianskej televízie ako moderátorka talkshow.