Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Vývoj revolúcie je možné sledovať v novom projekte SNG Čas-opis 1989

Ilustračná snímka Foto: TASR/Peter Brenkus

Webstránku spustili 11. novembra, jej obsah bude počas novembra a decembra pribúdať

Bratislava 13. novembra (TASR) - Vývoj Nežnej revolúcie deň po dni je možné sledovať v novom projekte Slovenskej národnej galérie (SNG) Čas-opis 1989 na webovej stránke www.1989.sng.sk. Projekt, ktorý má ukázať menej známu podobu Novembra ’89, predstavili v stredu v bratislavskej Berlinke.

Čas-opis 1989 je vôbec prvým samostatným, primárne digitálnym projektom galérie. Skúma vizuálnu kultúru Novembra '89, hlavné idey a spôsoby ich komunikácie prostredníctvom fotografií, plagátov, letákov, dobových karikatúr, audio a videonahrávok. Rozsiahly vizuálny materiál sprevádzajú komentáre aktérov revolúcie aj odborníkov na históriu.

Návštevníci webovej stránky môžu sledovať vývoj revolúcie vďaka denníku konceptuálneho umelca Júliusa Kollera Čas-opis, v ktorom dokumentuje udalosti a nálady v spoločnosti počas zlomového roku. "Zachytáva mediálne pokrytie kľúčových udalostí Novembra '89, ako aj odľahčené, osobnejšie, ktoré sa týkajú jeho života, alebo sa týkajú počasia v danom dni či športových výsledkov," povedal pre TASR Michal Čudrnák, vedúci projektu a oddelenia digitálnych zbierok a služieb SNG. Ako ďalej priblížil, každý mesiac roku 1989 predstavuje jeden ručne písaný zošit. Vybrané mesiace Čas-opisu vrátane novembra autori projektu naskenovali a s pomocou dobrovoľníkov prepísali do textovej podoby. Aj vďaka nim si Kollerov denník bude možné prečítať na webe a sledovať tak vývoj udalostí konca roku 1989 nielen na Slovensku, ale aj vo svete.

"Z textu vyberáme kľúčové slová alebo ich rozširujeme o ďalšie pojmy, ktoré súvisia s týmto obdobím. Prezentujeme ich v podobe tzv. online násteniek, sú to články, ktoré obsahujú veľmi veľa fotografií, plagátov, výstrižkov z novín i videí. Pokrývajú témy nielen novembrových udalostí, ale aj života v tom čase," poznamenal k projektu, z ktorého sa záujemcovia môžu dozvedieť, ako sa žilo v čase, keď hranice na západ neboli priechodné, ako žili ľudia v domácnostiach, ako sa tvorila kultúra i čo vysielali v televízii.

"Hoci Kollerov Čas-opis nemá vizuálnu podobu, rozhodli sme sa použiť ho ako informačnú kostru nášho projektu a aj prostredníctvom neho odkazovať na fakty, udalosti, témy, osobnosti a okolnosti Novembra 1989," dodáva Petra Hanáková, kurátorka zbierok moderného a súčasného umenia SNG a spoluautorka projektu, ktorý obdobie revolúcie približuje aj prostredníctvom tém ako verejný priestor či nacionalizmus. Denník sleduje ochranárske hnutie a katolícky disent, fenomén pouličných plagátov a novovznikajúcich médií ako Verejnosť a Zmena. Okrem dobových a archívnych dokumentov budú postupne uverejnené aj originálne videorozhovory.

Webstránku spustili 11. novembra, jej obsah bude počas novembra a decembra pribúdať. Zoznámiť sa s ňou a vyskúšať si ju môžu aj návštevníci SNG vďaka panelu a dotykovej obrazovke v átriu Esterházyho paláca.