Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Wikileaks plánuje zverejniť ďalších 1,7 milióna amerických depeší

Internetová stránka Wikileaks. Foto: TASR/AP

Wikileaks však tentoraz dokumenty nezískala tajne od informátora, ale pochádzajú z amerických archívov, kde sú verejne prístupné.

Londýn 8. apríla (TASR) - Investigatívna stránka Wikileaks zverejní ďalšie americké depeše diplomatov a tajných služieb.

Od dnešného dňa sa na webe postupne objaví viac ako 1,7 milióna dokumentov z rokov 1973-76, povedal britskej agentúre Press Association zakladateľ Wikileaks Julian Assange.

Wikileaks však tentoraz dokumenty nezískala tajne od informátora, ale pochádzajú z amerických archívov, kde sú verejne prístupné. Depeše podľa Assangea, ktorý sa už niekoľko mesiacov ukrýva pred vydaním do Švédska na veľvyslanectve Ekvádoru v Londýne, ukazujú "obrovský rozsah" vplyvu USA vo svete.

Platforma Wikileaks rozhnevala vládu Spojených štátov zverejnením tajných informácií týkajúcich sa vojen v Iraku a Afganistane, ako aj okolo 250.000 dôverných depeší amerických diplomatov.

Dokumenty unikli vďaka americkému vojakovi Bradleymu Manningovi, ktorý sa teraz zodpovedá vo vlasti pred vojenským súdom. Tajné dáta si stiahol pred tromi rokmi z vojenských počítačov počas služby v Iraku.