Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Zásnubný prsteň od Napoleona vydražili za 900-tisíc eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Zlatý prsteň zdobí diamant a zafír - oba vybrúsené do kvapkovitého tvaru.

Paríž 26. marca (TASR) - Za 896.400 eur vydražili v parížskej aukčnej sieni Osenat zásnubný prsteň, ktorý v roku 1796 Joséphine de Beauharnais daroval Napoleon Bonaparte. Zlatý prsteň zdobí diamant a zafír - oba vybrúsené do kvapkovitého tvaru a predstavujúce "jeho a ju". Vyvolávacia cena bola od 8000 do 12.000 eur. Informovali o tom francúzske médiá.

"V tom čase mal Bonaparte málo peňazí. Jednoduchosť prsteňa je toho dôkazom," uviedol Jean-Christophe Chataignier, riaditeľ oddelenia pre historické predmety aukčného domu Osenat.

Bonaparte oznámil svoje zásnuby s Joséphine, vdovou po Alexandrovi de Beauharnais, 24. februára 1796. Zosobášili sa civilne 9. marca, krátko pred tým, ako sa Bonaparte ujal velenia vojenskej operácie v Taliansku.

Šperk pochádza zo zbierky princa Victora Napoleona, vnuka dvoch kráľov: po otcovej línii to bol Napoleonov najmladší brat Jerôme, kráľ Vestfálska, z matkinej strany taliansky kráľ Viktor Emanuel II. Bol to práve Victor Napoleon, kto zdedil veľkú časť rodinných memorabílií spojených s Napoleonom.

Medzi draženými predmetmi sa objavil aj portrét vojvodu z Reichstadtu, syna Napoleona I. a Marie-Louisy. Na plátne je vyobrazený ako 12-ročný chlapec v bielej uniforme 1. rakúskeho cisárskeho pešieho pluku, ktorú mu cisár František I., starý otec z matkinej strany, daroval na narodeniny. Autorom portrétu bol maliar Peter Krafft. Obraz sa predal za dvojnásobok vyvolávacej ceny - nový majiteľ zaň zaplatil 435.600 eur.