Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Zberateľka servítok má vyše 65-tisíc kusov trofejí

Foto: TASR

Obyvateľka obce Ruská v okrese Michalovce Antónia Kozáková sa so svojou zbierkou dostala aj do Guinnessovej knihy svetových rekordov.

Ruská 24. februára (TASR) – Servítky zbiera už 17 rokov a za ten čas sa jej zbierka rozrástla na vyše 65.000 kusov, z ktorých každý je iný. Obyvateľka obce Ruská v okrese Michalovce Antónia Kozáková sa so svojou zbierkou dostala aj do Guinnessovej knihy svetových rekordov. Pre jej záľubu ju ľudia volajú „Servítková Tonka“.

"Servítky som začala zbierať v roku 1997, začalo sa to tým, že som si ich postupne odkladala do škatule. Keď som mala 4000 kusov, prihlásila som sa do Slovenskej knihy rekordov, z ktorej mi môj rekord uznali a v roku 2004 vydali prvý certifikát. Môj aktuálny počet servítok je 65.590, ale z týždňa na týždeň sa to mení, keďže mi stále pribúdajú," hovorí zberateľka.

Štvorcové kusy jemného papiera si Kozáková kupuje cez špeciálne obchody, vymieňa s inými zberateľmi alebo aj dostáva od priateľov, známych i neznámych, za čo im je vďačná. "Sú aj takí zberatelia, ktorí mi svoju zbierku podarovali, čomu sa veľmi teším. Objednávam si servítky aj cez internet, výber je obrovský, každý týždeň si niečo nové pekné objednám," priblížila pre TASR.



Svoju nevšednú kolekciu má uloženú v 22 škatuliach, ktoré sú rozdelené napríklad na vianočné a veľkonočné servítky, či rozprávkové alebo kvetinové motívy. Každý mesiac ju kontroluje, aby v nej nemala z jednej servítky viac kusov. Papierové obrúsky pochádzajú z mnohých štátov, sú na nich rôzne vzory, objekty, zvieratá, aj ľudia, medzi nimi napríklad zosnulý pápež Ján Pavol II. "Najdlhšia, ktorú mám, meria 117, a najkratšia osem centimetrov. Mám aj také, ktoré vyzerajú ako ozajstné peniaze," uviedla vášnivá zberateľka. Ako hovorí, každá servítka je pre ňu zaujímavá a pekná. Rada by ešte získala obrúsok s Pražským alebo Bratislavským hradom, servítky so slávnymi ľuďmi alebo modernými autami. "Zameriavam sa aj na také, ktoré vyzerajú ako fotografie alebo na ženské tváre, niektoré majú aj série," dodáva.



Z Guinessovej knihy rekordov dostala Kozáková tri certifikáty, dosiaľ posledný v roku 2012 za rekordných 50.000 servítok. Mala už aj štyri výstavy, okrem domovskej obce vystavovala svoju kolekciu vo Veľkých Kapušanoch, Kráľovskom Chlmci a Banskej Bystrici. "Dostala som od ľudí aj prezývku Servítková Tonka, väčšinou mi na toto meno aj prichádzajú balíky. Je to milé a teší ma to," uviedla s úsmevom.