Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Ženy sa môžu zbaviť stresu posilňovaním, zistili vedci z UK

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Kým doteraz sa predpokladalo, že významné protistresové účinky má iba aerobik, z výskumu vyplynulo, že proti stresu sa dá s podobným efektom bojovať aj posilňovaním.

Bratislava 4. júna (TASR) - Účinnou zbraňou, ktorou môžu ženy bojovať proti stresu, je posilňovanie. Zistili to vedci z Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.

Kým doteraz sa predpokladalo, že významné protistresové účinky má iba aerobik, z výskumu vyplynulo, že proti stresu sa dá s podobným efektom bojovať aj posilňovaním, t.j. silovým tréningom. Výskum vplyvu rozličných foriem pohybovej aktivity na zvládanie stresu realizovali lekárka Janka Lipková a Lukáš Chovanec z Katedry športovej kinantropológie Fakulty telesnej výchovy a športu UK, ktorí testovali skupinu mladých nešportujúcich žien s vekovým priemerom 21 rokov.

Ženy pri posilňovaní cvičili s náčiním trikrát týždenne po 60 minút so zameraním na svaly hrudníka, stehna, chrbta, ramena, brucha, dvojhlavý a trojhlavý sval ramena v troch až piatich sériách s 8 až 12 opakovaniami. Vplyv silového cvičenia sa porovnával s vplyvom aeróbnych cvičení, ktoré pozostávali z aerobiku (dvakrát týždenne po 60 minút) a jumpingu, čo je aerobik na malej trampolíne (raz týždenne po 60 minút). Pred a po skončení osemtýždňového tréningového programu sa skúmali psychologické a fyziologické ukazovatele zvládania stresu, miera prežívaného stresu a normalizácia srdcovej frekvencie po vystavení stresu. Vedci zistili, že obe tréningové intervencie viedli k zlepšeniu zvládania stresu a fyzickej zdatnosti. "V súčasnej dobe rýchleho životného štýlu je potrebné bojovať proti stresu, ktorému je vystavená už i mladá generácia. Aj preto chceme vo výskume i naďalej pokračovať," povedala Lipková.

Ako TASR informovala Andrea Földváryová z oddelenia vzťahov s verejnosťou UK, projekt bol financovaný z Grantov UK v Bratislave za rok 2012. "Som rád, že naši výskumníci hľadajú riešenia pre zlepšenie zdravia, ale aj cesty ako bojovať proti stresu, ktorý je rizikovým faktorom pre mnohé choroby," zhodnotil rektor UK Karol Mičieta.

V aktuálnom roku granty získalo 316 projektov, ktoré univerzita podporila celkovou sumou 304.080 eur. Granty UK boli v tomto roku udelené už po sedemnásty raz. Prostriedky sú určené na podporu vedeckých, pedagogických a umeleckých projektov mladých učiteľov, vedeckých pracovníkov a interných doktorandov UK.