Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Zomrel Mel Stuart, režisér filmu Willy Wonka a továreň na čokoládu

Mel Stuart Foto: TASR/AP Photo

Mel Stuart nakrútil muzikálovú rozprávku s Genom Wilderom v úlohe Willyho Wonku na žiadosť svojej 11-ročnej dcérky Madeline, ktorá chcela, aby urobil z jej obľúbenej knižky film.

New York 10. augusta (TASR) - Americký režisér Mel Stuart, ktorý v roku 1971 režíroval filmovú rozprávku Willy Wonka a továreň na čokoládu, zomrel vo veku 83 rokov.

Jeho dcéra Madeline Stuartová dnes informovala, že zomrel vo štvrtok vo svojom domove v Los Angeles na rakovinu.

Stuart nakrútil muzikálovú rozprávku s Genom Wilderom v úlohe Willyho Wonku na žiadosť svojej 11-ročnej dcérky Madeline, ktorá chcela, aby urobil z jej obľúbenej knižky film. Madeline si v ňom dokonca zahrala jednu z malých postáv. Nezabudnuteľný je aj ďalší jeho film, komédia Ak je utorok, musíme byť v Belgicku (1969).

V dokumentárnych filmoch sa opakovane venoval prezidentským kampaniam, za film - The Making of the President 1960 - získal televíznu cenu Emmy. Jeho ďalší film, v ktorom veľmi podrobne zdokumentoval obdobie a okolnosti sprevádzajúce atentát na prezidenta J.F.Kennedyho - Štyri dni v novembri (1964) - nominovali na Oscara.

Mel Stuart po sebe okrem dcéry Madeline zanechal aj dvoch synov, Andrewa a Petera, informovala tlačová agentúra Associated Press.