Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Zomrela Marie Vaculíková, vdova po spisovateľovi Ludvíkovi Vaculíkovi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Server Lidovky.cz zdôrazňuje, že Marie Vaculíková nebola len manželkou známeho spisovateľa. Bola tiež autorkou literárne cenných listov básnikovi a maliarovi Jiřími Kolářovi.

Praha 17. januára (TASR) - Vo veku 94 rokov zomrela v noci na piatok Marie Vaculíková, vdova po známom českom spisovateľovi a disidentovi Ludvíkovi Vaculíkovi. Informoval o tom v piatok portál Lidových novín.

Posledná rozlúčka so zosnulou sa bude konať 24. januára vo valašskom Brumove-Býlnici, kde je pochovaný aj Ludvík Vaculík, ktorý zomrel vo veku 88 rokov v júni 2015.

Server Lidovky.cz zdôrazňuje, že Marie Vaculíková nebola len manželkou známeho spisovateľa. Bola tiež autorkou literárne cenných listov básnikovi a maliarovi Jiřími Kolářovi, ktoré boli publikované v dvoh zväzkoch v 90. rokoch.

Pod menom Madla sa objavovala aj v autobiografických dielach svojho manžela. V roku 2002 vydala spoločne s publicistom Pavlom Kosatíkom knižný rozhovor, v ktorom hovorila o svojom živote strávenom po boku významného spisovateľa.

So svojím budúcim manželom sa zoznámila počas druhej svetovej vojny, vzali sa v roku 1949. Zatiaľ čo literárna hviezda Ludvíka Vaculíka pomaly stúpala, Marie sa venovala predovšetkým výchove troch svojich synov. V 60. rokoch pracovala aj pre Československý rozhlas, po invázii v roku 1968 sa však tejto práce musela vzdať.

Ludvík Vaculík patril v nasledujúcom období takzvanej normalizácie k popredným disidentom a jeho rodina bola až do roku 1989 nepretržite sledovaná štátnou bezpečnosťou. Jeho manželstvo, ktoré prešlo viacerými krízami, trvalo 66 rokov.