Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Borell: EÚ bude podporovať prímerie v Líbyi

Josep Borrell, archívna foto. Foto: TASR/AP

Lídri krajín, ktoré sú zapojené do konfliktu v Líbyi, v nedeľu v Berlíne prisľúbili rešpektovať zbrojné embargo, o ktorom rozhodla OSN v roku 2011.

Brusel 20. januára (TASR) - Európska únia zváži všetky spôsoby zachovania trvalého prímeria v Líbyi, ak sa ho podarí uzavrieť. Akákoľvek prípadná mierová dohoda však bude potrebovať podporu zo strany EÚ, uviedol v pondelok šéf európskej diplomacie Josep Borrell po príchode na zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

Ministri zahraničných vecí majú na programe rokovaní aj zhodnotenie situácii v Líbyi a výsledok nedeľňajšej konferencie o Líbyi v Berlíne.

"Prímerie zahŕňa aj niekoho, kto bude jeho garantom. Nemožno povedať 'toto je prímerie' a potom naň zabudnúť. Niekto musí situáciu monitorovať a riadiť," vysvetlil Borrell pred novinármi, ktorí sa ho pýtali na vytvorenie možnej mierovej misie EÚ v Líbyi.

Vysoký predstaviteľ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ v tejto súvislosti vyzval členské krajiny Únie, aby obnovili námornú operáciu Sophia, ktorá bola pôvodne zameraný na zastavenie pašerákov s ľuďmi v Stredomorí a na posilnenie embarga OSN na dovoz zbraní do Líbye.

"Myslím, že ju treba oživiť," uviedol Borrell s odkazom na túto operáciu Sophia. Námorná zložka operácie Sophia (pátracie a záchranné akcie) bola minulý rok pozastavená v dôsledku horúcich politických debát o migrácii. Zachovaná zostala iba tá časť operácie, ktorá za pomoci európskych odborníkov zabezpečuje výcvik líbyjskej pobrežnej stráže. V pozadí vlaňajších snáh o obmedzenie činností operácie Sophia stálo Taliansko a najmä vtedajší minister vnútra Matteo Salvini.

Lídri krajín, ktoré sú zapojené do konfliktu v Líbyi, v nedeľu v Berlíne prisľúbili rešpektovať zbrojné embargo, o ktorom rozhodla OSN v roku 2011. Nemecká kancelárka Angela Merkelová oznámila, že na konferencii bola dosiahnutá dohoda, ktorou sa ustanovuje mierový plán pre Líbyu.

Spravodajca TASR Jaromír Novak