Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Desiatky demonštrantov upozorňovali na únik ropy v Brazílii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ochranári obviňujú brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara za to, že na likvidáciu ropnej škvrny nevynakladá dostatočnú aktivitu a finančné prostriedky.

Madrid 8. decembra (TASR) - Desiatky pôvodných obyvateľov Brazílie a klimatických aktivistov demonštrovali v nedeľu v Madride, upozorňujúc na masívny únik ropy na brazílskom pobreží, informovala agentúra DPA.

Zhromaždenie sa konalo pred sídlom španielskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Repsol. "Týmto chceme upozorniť na únik ropy, ktorý už tri mesiace znečisťuje pláže a morský život v jedenástich brazílskych štátoch," povedal jeden z organizátorov.

Ochranári obviňujú brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara za to, že na likvidáciu ropnej škvrny nevynakladá dostatočnú aktivitu a finančné prostriedky. Pôvod ropy, ktorá znečistila už niekoľko tisíc kilometrov pobrežia, nie je známy.

Tisíce ľudí vrátane mladej švédskej klimatickej aktivistky Grety Thunbergovej či oscarového španielskeho herca Javiera Bardema vyšli do ulíc Madridu aj v piatok a vyzývali svetových lídrov, aby konali v súvislosti s klimatickou zmenou. V metropole Španielska sa dňa 2. decembra začala konferencia OSN o zmene klímy (COP25).