Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Hydinári: Vajcia by mali byť zaradené v zníženej sadzbe DPH

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vybraným potravinám sa zníži DPH na 10 %. Zahŕňa to napríklad zdravé mliečne výrobky, prevažnú časť ovocia a zeleniny mierneho pásma, med či chlieb.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Vajcia ako základná potravina mali byť zaradené v zníženej sadzbe dane z pridanej hodnoty (DPH). Uviedol to pre TASR riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár v súvislosti s novelou zákona, ktorou sa znižuje DPH na vybrané potraviny.

ÚHS podľa neho navrhovala už pri prvom zaraďovaní potravín do zníženej sadzby DPH, aby boli v zozname potravín so zníženou sadzbou zaradené popri čerstvom hydinovom mäse aj vajcia. "V prvom kole sa to nepodarilo presadiť, rovnako sa vajcia do zoznamu nepodarilo dostať ani v druhom kole," priblížil.

"Myslím si, že vajcia by svojim spôsobom tam tiež patrili, lebo sa zaraďujú medzi základné potraviny, ktoré spotrebiteľ konzumuje každý deň. Určite by pozitívne vnímal, že predajná cena vajec by sa z dôvodu zníženej sadzby DPH znížila," podčiarkol.

"Na druhej strane sa musíme pozrieť tiež na to, aký efekt by to vyvolalo, aké percento zo zníženia DPH by pocítil spotrebiteľ a koľko by zostalo v rámci marže obchodného reťazca," upozornil.

Vybraným potravinám sa zníži DPH na 10 %. Zahŕňa to napríklad zdravé mliečne výrobky, prevažnú časť ovocia a zeleniny mierneho pásma, med či chlieb. Novelu zákona o DPH z dielne koaličnej SNS podpísala 4. októbra prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Zníženie DPH na 10 % zahŕňa najmä zdravé potraviny a tie, ktoré sa pestujú na Slovensku. Týka sa to potravín ako cmar, kyslé mlieko, smotana, jogurt, kefír a ostatné fermentované alebo acidofilné mlieka a smotany. Ďalej sú to 100 % ovčia bryndza, ovocné a zeleninové šťavy, zelenina a ovocie mierneho pásma, zemiaky, rajčiaky, cibuľa, cesnak, pór, kapusta, karfiol, kaleráb, hlávkový šalát, uhorky šalátové, nakladačky, strukoviny lúpané, nelúpané, jablká, hrušky, ale aj duly. Do zoznamu sa zaradil aj prírodný med a rovnako čerstvý chlieb a čerstvé pečivo, rožky, ale za predpokladu, že nebudú pripravené dopečením alebo rozmrazením.

Oproti pôvodnému návrhu národniari zúžili okruh potravín, na ktoré platí nižšia DPH. Týmto krokom sa znížil dosah opatrenia na štátny rozpočet, ktorý tak predstavuje 65 miliónov eur. Cieľom SNS do budúcnosti však zostáva DPH 10 % na všetky potraviny.