Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Iránsky minister Zaríf odriekol účasť na zasadnutí WEF v Davose

Na archívnej snímke iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf. Foto: TASR/AP

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Abbás Músaví uviedol, že Zaríf dostal osobné pozvanie do Davosu, plánovanú cestu však zrušil po zmene dohodnutého programu.

Teherán 20. januára (TASR) - Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf sa nezúčastní na tohtoročnom zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose, ktoré sa začne v utorok a potrvá štyri dni. Dôvodom je podľa Teheránu zmena programu zo strany organizátorov, informovali v pondelok tlačové agentúry AFP a AP.

Neúčasť Zarífa na prestížnom stretnutí vo švajčiarskych Alpách oznámil jeho rezort v čase zvýšeného napätia medzi Iránom a Spojenými štátmi po zabití vysokopostaveného iránskeho generála americkým dronom v Iraku a sporov s európskymi partnermi v súvislosti s odklonom Iránu od jadrových záväzkov.

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Abbás Músaví uviedol, že Zaríf dostal osobné pozvanie do Davosu, plánovanú cestu však zrušil po zmene dohodnutého programu.

"Zmenili pôvodný program, ktorý preňho mali a ktorý bol dohodnutý, a prišli s niečím iným," povedal hovorca. "Nech je to, ako chce, táto cesta sa, žiaľ, neuskutoční," dodal.

Neúčasťou Zarífa sa stráca akákoľvek šanca, že si mohol v Davose "zmerať sily" s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, poznamenala AFP.

Irán a Spojené štáty ako dlhoroční úhlavní nepriatelia sa dostali na pokraj vojny po spomínanom útoku amerického dronu v Iraku, pri ktorom bol 3. januára usmrtený veliteľ iránskych revolučných gárd Kásem Solejmání. Napätie medzi Teheránom a Washingtonom sa však začalo stupňovať už v roku 2018, keď Spojené štáty jednostranne odstúpili od dohody o iránskom jadrovom programe a pristúpili k postupnému obnovovaniu sankcií.