Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

Publikácia Rimania na dotyk môže osloviť nevidiacich čitateľov

Snímka z publikácie Rimania na dotyk počas tlačovej konferencie Slovenského národného múzea (SNM) a Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči k vydaniu publikácie Rimania na dotyk v Bratislave 16. apríla 2024. Foto: TASR - Dano Veselský

Obsah knihy nadväzuje na učebné osnovy o dejinách Ríma, ale texty sú svojím spracovaním vhodné aj pre dospelého čitateľa.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Slovenské národné múzeum (SNM) prvýkrát sprístupňuje zbierkové predmety pre návštevníkov so špeciálnymi potrebami aj knižne. V utorok popoludní v sídelnej budove v Bratislave uvedie do života knižnú novinku pre nevidiacich a slabozrakých pod názvom Rimania na dotyk. Dejiny, spoločnosť, kultúra. Autorom publikácie, ktorá vznikla v spolupráci so Slovenskou knižnicou pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči (SKN), je Juraj Kucharík.

Publikácia, ktorá voľne nadväzuje na aktivity niekdajšej výstavy SNM - Historického múzea Rimania a Slovensko, približuje dejiny, kultúru a každodenný život spoločnosti Rímskej ríše s použitím sútlače - čiernotlače (v pravidlách jasnej tlače), Braillovho písma a audiozáznamu. Určená je primárne nevidiacim a slabozrakým. Múzeum spresňuje, že samostatné kapitoly sa venujú Rimanom na území dnešného Slovenska a tiež významu dedičstva Rímskej ríše pre súčasnú spoločnosť.



Zbierkové predmety sú nevidiacim a slabozrakým prezentované formou fotografií - výrezom v kontraste s bielym podkladom, prekryté dotykovým reliéfnym obrázkom. "Reliéfy, ktoré výnimočne a v detaile predstavujú zbierkové predmety Slovenského národného múzea, Podunajského múzea v Komárne a Múzea mesta Bratislavy, sú dielom výtvarníka Matúša Vaculu," dodáva SNM.

Obsah knihy nadväzuje na učebné osnovy o dejinách Ríma, ale texty sú svojím spracovaním vhodné aj pre dospelého čitateľa. Publikácia s hmotnosťou dva kilogramy môže slúžiť ako edukačný materiál nielen obsahom, ale aj prevedením (Braillovo písmo - sútlač s jasnou tlačou, audionahrávky a reliéfna grafika). Publikácia pozostáva z 13 kapitol, témy podkapitol sú formou audiozáznamu dostupné na prílohovom CD a tiež prostredníctvom QR odkazov. Spolu obsahuje 49 mp3 nahrávok. Kapitoly sú ilustrované 14 obrázkami zodpovedajúcimi daným témam.

Projekt SNM, ktorý po prvý raz sprístupňuje zbierkové predmety pre návštevníkov so špeciálnymi potrebami aj knižne, podporilo Ministerstvo kultúry SR z finančných prostriedkov na edukáciu detského a mládežníckeho publika/návštevníka.