Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia

NBS rozšírila svoju webovú stránku o informácie ku krytým dlhopisom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Zverejnené informácie zahŕňajú slovenskú a európsku legislatívu.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Kryté dlhopisy, ktoré emitujú banky pôsobiace na slovenskom trhu, sa stávajú významným zdrojom dlhodobých prostriedkov na financovanie úverov a prispievajú k finančnej stabilite. Upozornila na to Národná banka Slovenska (NBS), ktorá rozšírila svoju internetovú stránku o informácie súvisiace s touto témou.

"Dohľad nad finančným trhom vzhľadom na nové požiadavky smernice EÚ o emisii krytých dlhopisov, ako aj na rastúci trh krytých dlhopisov, zverejňuje pre verejnosť a iné orgány dohľadu informácie o legislatívnom rámci a o vývoji trhu krytých dlhopisov," uviedla NBS.

Zverejnené informácie zahŕňajú slovenskú a európsku legislatívu, zoznám bánk, ktoré získali predchádzajúci súhlas na vykonávanie činnosti súvisiacich s programom krytých dlhopisov, zoznam správcov programu krytých dlhopisov a ich zástupcov, zoznam dlhopisov s označením Európsky krytý dlhopis prémiový, ako aj ďalšie súvisiace dáta.

Krytý dlhopis je zabezpečený dlhový cenný papier, ktorý je krytý súborom aktív, ako napríklad úvermi alebo cennými papiermi. Na tie majú investori prednostné právo v prípade zlyhania. "Ochrana investora má tak povahu dvojitého zabezpečenia, čo znamená, že investor má nárok voči emitentovi (banke) a v prípade zlyhania emitenta (banky) má investor prednostný nárok na istinu a úroky z aktív v krycom súbore," priblížila NBS. História európskych krytých dlhopisov začína v Dánsku a v Nemecku, resp. Prusku, kde nepretržite fungujú už viac ako 250 rokov.